Esi vesels
2020. gada 11. decembris, 08:42

Dumpis par "BioNTech" un "Pfizer" izstrādāto Covid-19 vakcīnu: milzīgs zinātnes un industrijas sasniegums

Jauns.lv / LETA

"BioNTech" un "Pfizer" Covid-19 vakcīna ir pirmā Rietumu pasaulē reģistrētā vakcīna pret šo slimību un ir "milzīgs zinātnes un industrijas sasniegums", uzskata Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Fotostāsts. Covid-19 pacientu ārstēšana stacionārā "Gaiļezers"

gallery icon
36

Dumpis sociālajos tīklos atzīmējis, ka vakcīnas izstrādē izmantota inovatīva pieeja, turklāt darbs noticis ātri, pētījumiem bijis ievērojams apjoms un augsta kvalitāte.

Tieši "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnu kā pirmo šonedēļ sāka izmantot iedzīvotāju vakcinēšanā Lielbritānijā.

Sagaidāms, ka šī būs arī pirmā vakcīna, kuru varētu sākt lietot Latvijā, taču tam vēl jāsagaida Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) atzinums. Latvijai ir līgumi ar vēl vairākiem farmācijas uzņēmumiem, kuru vakcīnas plānots izmantot plašākos apjomos.

Veselības ministrijas (VM) amatpersonas ir pieļāvušas, ka pastāv cerības, ka pirmās vakcīnas pret Covid-19 Latvija varētu saņemt jau līdz Ziemassvētkiem vai nākamā gada sākumā. Sākumā plānots saņemt 6000 vakcīnu, kas tikšot izmantotas mediķu vakcinēšanai.

Lielbritānijā vakcinē pirmo cilvēku - 90 gadus veco Mārgaretu

Lielbritānijā, kur uzsākta iedzīvotāju masveida imunizācija pret Covid-19, pielietojot "Pfizer"/"BioNTech" izstrādāto preparātu, vakcinēts pirmais cilvēks - 90 gadus vecā Mārgareta ...

gallery icon
9

Tiekot risināti loģistikas jautājumi - iepirkta gan pārvadāšanas loģistika, gan aukstuma ķēdes. Vienlaikus esot apzinātas visas vietas, kur vakcināciju veiks, un personāls, kurš to veiks. Tiek meklētas saldētavas, jo "Pfizer" un "BioNTech" ražotajai vakcīnai esot ārkārtīgi sarežģīta uzglabāšana un loģistika.

Tikmēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsver, ka VM ir jāturpina darbs pie vakcīnu pieejamības plāna detalizācijas. Kariņa ieskatā, vakcīnu pieejamības plānam ir jābūt precīzam, saprotamam un izpildāmam.

"Drīzumā gaidāmās vakcīnas ir būtisks pavērsiens cīņā pret pandēmiju. Atbildīgajiem dienestiem ir jābūt pilnīgā gatavībā nodrošināt vakcīnu uzglabāšanu, piegādi līdz vakcinācijas kabinetiem, vakcinācijas procesu un prioritāro grupu informēšanu par vakcināciju," atzina premjers.

Kariņš uzsvēra, ka VM jāturpina darbs pie plāna detalizācijas, lai vakcinācijas process notiktu nevainojami un pēc iespējas ātrāk tiktu sasniegta plaša sabiedrības imunitāte pret koronavīrusu.

Jau ziņots, ka EZA saņemti divi pieteikumi reģistrēt vakcīnas pret Covid-19 - no uzņēmumiem "BioNTech" un "Pfizer", kā arī farmācijas kompānijas "Moderna".

Rekomendāciju par "BioNTech" un "Pfizer" izstrādāto vakcīnu EZA plāno sniegt līdz 29.decembrim, savukārt par "Moderna" vakcīnu - līdz 12.janvārim. Ja tiks secināts, ka šīs vakcīnas ir efektīvas, kvalitatīvas un drošas, EZA rekomendēs Eiropas Komisijai tās apstiprināt jeb reģistrēt. Tiklīdz vakcīnu reģistrēs Eiropas Savienībā (ES), iespējami īsā laikā - no dažām nedēļām līdz dažiem mēnešiem - tā būs pieejama vienlaikus vienādos apjomos visās ES dalībvalstīs.