foto: Shutterstock
Deviņas bīstamas slimības, no kurām mūs sargā vakcīnas
Kad slimības dēļ vairs nevar paelpot: poliomielīta slimnieks 20. gadsimta pirmajā pusē, mehāniskās ventilācijas sistēmas "dzelzs plaušas" iekšienē.
Runā speciālists
2020. gada 25. novembris, 04:45

Deviņas bīstamas slimības, no kurām mūs sargā vakcīnas

Jauns.lv

Pasaule straujiem soļiem tuvojas mirklim, kad pret kārtējo jauno slimību – šoreiz Covid-19 – varētu tikt izstrādāta atbilstoša vakcīna. Pilnīgākam priekšstatam par to, kādu lomu mūsu sabiedrībā spēlē vakcinācija, apkopojam 9 nāvējošas slimības, kuras mūs vairs tik ļoti neapdraud.

Par Covid-19 pandēmijas aktualitāti kļūstot vairāku izstrādātāju piedāvātajām vakcīnām pret jaunā koronavīrusa izraisīto slimību, gaidāms, ka tuvākajā laikā īpaši saasināsies arī dezinformācija par šādā veidā izmantoto, specifisko medikamentu ietekmi uz cilvēku.

Sazvērestības teorijas, kuru ietvaros cilvēki tiek biedēti ar “patiesību” par vakcīnām un medicīnas jomas “šaušalīgajām aizkulisēm” patiesībā ir pietiekami sens fenomens.

Covid-19 nav pirmā slimība, kuras izplatība, domājams, tiks būtiski ierobežota ar speciālas vakcīnas palīdzību. Visticamāk, tā arī nebūs pēdējā.

Zāļu valsts aģentūra informē, ka šobrīd Eiropas Zāļu aģentūra izvērtē pieejamos Covid-19 vakcīnu variantus, gādājot, lai to kvalitāte, efektivitāte un drošums būtu tādā pašā līmenī, kā jebkurām citām zālēm.

Eiropas Zāļu aģentūrā šobrīd ir iesniegti trīs pieteikumi Covid-19 vakcīnām no uzņēmumiem “Pfizer” (kopā ar “BioNTech”), “AstraZeneca” un “Moderna”.

Veselības ministrija lēš, ka līdz nākamā gada beigām Latvijā jau varētu būt pieejamas vairāku ražotāju Covid-19 vakcīnas, pietuvinot šo kaiti liktenim, kurš iepriekš jau piemeklējis daudzas cilvēkiem bīstamas slimības.

Nākamā lapa: Poliomielīts jeb bērnu trieka