foto: Shutterstock.com
Kāpēc desiņas ar biezeni var izrādīties nāvējošas
Dzīvības loterija
2020. gada 7. novembris, 06:12

Kāpēc desiņas ar biezeni var izrādīties nāvējošas

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Cilvēki, kas uzturā bieži lieto pārstrādātus produktus, palielina risku saslimt ar kādu no hroniskām slimībām, piemēram, sirds slimībām, vēzi vai vecuma plānprātību. Tomēr viss nav tik vienkārši.

Pētnieki atklājuši, ka tam, kā neveselīgās ēdiena izvēles sakomplektējam uz šķīvja, ir tikpat liela nozīme, kā tam, cik veselīgu pārtiku izvēlamies kopumā.

Pārstrādāti gaļas produkti kā desiņas bija viens no produktiem, ko regulāri lietoja cilvēki, kurus laika gaitā piemeklēja vecuma plānprātība. Tomēr pētnieki no Bordo Universitātes Francijā skaidro, ka tikpat liela nozīme bija izvēlei, ar ko kopā šīs desiņas tika apēstas.

Pētījumā tika salīdzināti 209 ar vecuma plānprātību slimu cilvēku un 418 veselu cilvēku ēšanas paradumi. Pētnieki atklāja, ka lielu ietekmi uz iespējamu vecuma plānprātības attīstību radīja cieti saturošu produktu lietošana kopā ar pārstrādātiem gaļas produktiem, piemēram, kartupeļu ēšana kopā ar desiņām vai našķošanās ar konditorejas izstrādājumiem tūlīt pēc ēdienreizes.

Salīdzinot risku tiem, kas savu desiņu porciju papildināja ar kartupeļu biezeni un tiem, kuri izvēlējās ēst tikai pārstrādātas gaļas produktus, tas bija vienlīdz augsts abām grupām. Tomēr cilvēkiem, kas regulāri ēda pārstrādātas gaļas produktus, bet ēdienreizē tos papildināja ar dārzeņiem, svaigiem salātiem, jūras veltēm vai augļiem, risks salimt ar vecuma plānprātību bija daudz mazāks.

Galvenā pētniece Sesīlija Samieri uzskata, ka galvenais nosacījums ir dažādība. Veselīgu produktu iekļaušana pat tādā uzturā, kurā ir daudz pārstrādātas gaļas produktu, samazinās risku saslimt ar vecuma plānprātību.

Tēmas