Runā, ka vairogdziedzera slimniekam nevajag ēst kāpostus… Skaidro endokrinoloģe
Atbild endokrinoloģe Dr. med. Kristīne Ducena.
Šādas runas, visticamāk, radušās tādēļ, ka atsevišķi dārzeņi (brokoļi, kāposti, puķkāposti, Ķīnas kāposti) un augļi (aprikozes) satur goitrogēnus – vielas, kam piemīt spēja bloķēt vairogdziedzera hormonu (T3 un T4) izstrādi, traucējot joda uzņemšanu vairogdziedzerī. Ir arī medikamenti ar šādu iedarbību uz vairogdziedzera hormoniem.
Jods ir ķīmisks elements, kas ir nepieciešams vairogdziedzera hormonu sintēzei. Ja joda trūkst, tā rezultātā hipofīze (tā saucamais hormonu diriģents) sāk pastiprināti ražot TSH (vairogdziedzera stimulējošo hormonu), kas veicina kākšļa jeb strumas (palielināts vairogdziedzeris) attīstību.
Taču parasti tas notiek apgabalos, kur izteikti trūkst joda (Latvijā nav izteikta joda deficīta) un ja iepriekš minētie produkti tiek uzņemti lielos apjomos. Nedomāju, ka vairogdziedzera slimniekam pilnībā būtu jāatsakās no kāpostu ēdieniem, protams, nepārspīlējot ar porcijas lielumu.