Skaidrojam, kā ar mārrutkiem var ārstēt iesnas
Tautas gudrība vēsta, ka labs pretiesnu līdzeklis ir japāņu mārrutki vasabi. Kā ir patiesībā, izpētījusi “Tautas Veselības Avīze”.
Japānas vasabi, parastā mārrutka attālam radiniekam, piemīt pretiesnu iedarbība, taču Latvijas apstākļos to droši var aizstāt ar mārrutkiem, jo īstu vasabi pie mums iegādāties nemaz nav iespējams. Mārrutku medicīniskā iedarbība būs maigāka, taču viela, kas to izraisa, abiem augiem ir vienāda. Protams, nekādā gadījumā tos nav jāsmērē degunā, pietiek ievilkt nāsīs aromātu un ieēst pa kumosam.
No Japānas kalnu upēm
Vasabi jeb Japānas mārrutks ir krustziežu dzimtas augs, kas aug vēsā ūdenī Japānā kalnu upju krastos. To mēdz arī kultivēt, taču mākslīgi audzēts vasabi nav tik kvalitatīvs. Ievāc trīs un četrus gadus vecu augu saknes.
Tāpat kā mārrutki (Armoracia rusticana) vasabi pieder pie kāpostu dzimtas, taču atšķirīgās Eutrema ģints. Šo augu lapas ir līdzīgas liepu lapām, mazie baltie, krustiņiem līdzīgie ziedi sakopoti ziedkopās.
Asuma noslēpums
Arī kodīgā viela – sēru saturošais alilizotiocianāts – ir kopīga gan mārrutkiem un vasabi, gan sinepēm, rutkiem un redīsiem, tikai katram augam atšķirīgā koncentrācijā. Augi šo asaras izraisošo vielu izmanto, lai aizsargātos no zālēdājiem. Tiklīdz augs tiek ievainots, sinigrīns (A glikozinolāts) pārvēršas par kodīgo alilizotiocianātu.
Tieši šī sinepju ēteriskā eļļa kairina ne tikai acis, bet arī deguna, rīkles un deguna blakusdobumu gļotādu. Tā tiek labāk apasiņota, un organisms spēj labāk cīnīties pret infekcijām. Ir pētījumi par mārrutku un vasabi antiseptisko iedarbību. Alilizotiocianāts iznīcina zarnu nūjiņas, kariesa izraisītājus Streptococcus mutans, dažādas sēnītes.
Zinātnieki ziņo par pretvēža aktivitāti – ar dzīvniekiem veikti pētījumi par ietekmi uz kuņģa un zarnu trakta un krūts audzējiem. Spēcīgas antioksidanta īpašības samazina vēža attīstības iespējas. Sinepju ēteriskā eļļa samazina trombu veidošanos asinīs un astmas izpausmes.
Vasabi pakaļdarinājumi
Ja salīdzina tikko rīvētus vasabi un mārrutkus, japānis kā pretiesnu līdzeklis būtu nedaudz pārāks. Bet – kaut arī veikalu plauktos var atrast produktus, kas lepni nes vasabi vārdu un ir vismaz pusotru reizi dārgāki par mūsu mārrutkiem, izlasot norādīto sastāvu, būsiet vīlušies – vasabi tur ir labi ja divi procenti. Oriģinālo vasabi nedabūsiet arī suši restorānos.
Pamatā izmantoti mārrutki, kas papildināti ar sinepju ēterisko eļļu, zaļo krāsvielu vai spinātiem, kukurūzas cieti un dažādām piedevām. Japānā īstās vasabi saknes maksā vismaz 200 eiro kilogramā.
Ugunsgrēka trauksme kurlajiem
Īstais vasabi meklējams tikai Japānā, un īsi pirms tā pasniegšanas pavārs to sarīvēs uz īpašas rīves. Garša ir savā ziņā maiga, svaiga, viegla, līdzīga redīsu garšai, bet arī vienlaikus ļoti asa, mazāk iedarbojas uz mēli, vairāk uz degunu. Šo asumu ir viegli noņemt ar ēdienu vai dzērienu.
Liela vasabi deva spēj paaugstināt asinsspiedienu pat veselam cilvēkam. 2011. gadā japāņu zinātnieki saņēma zinātnes joku jeb Šņobeļa balvu par vasabi signalizāciju – asā smarža spēj pamodināt pat dziļā miegā gulošos, kalpojot par ugunsgrēka trauksmi nedzirdīgiem ļaudīm.
Anda Leiškalne, “Kas Jauns Avīze” / Foto: Shutterstock