Noteiktas šķirnes rapšu eļļa var veicināt garīgo spēju pasliktināšanos
foto: Shutterstock.com
Esi vesels

Noteiktas šķirnes rapšu eļļa var veicināt garīgo spēju pasliktināšanos

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Noteiktas šķirnes rapšu eļļa, kas satur maz erukskābes, ir lētāka nekā olīveļļa un ko ASV reklamē kā veselīgāku alternatīvu, var izraisīt Alcheimera slimību un, cilvēkam novecojot, veicināt vispārējo garīgo spēju pasliktināšanos, secinājuši zinātnieki.

Šī ir pirmā reize, kad ir rasti nopietni zinātniski pierādījumi, kas apšauba eļļas ražotāju apgalvojumu par viņu ražotā produkta veselīgumu, lai gan jau ilgāku laiku bija pastāvējušas aizdomas, ka tā rada nieru un aknu darbības un neiroloģiskas problēmas.

Zinātnieki no Tempļa Universitātes Veselības sistēmas (Temple University Health System) ir atklājuši, ka šī eļļa veicina pangu (plāksnīšu) veidošanos smadzenēs, kas var liecināt par Alcheimera slimību un citām kognitīvajām problēmām, piemēram, mācīšanās grūtībām un atmiņas zudumu. Salīdzinājumam tā pati pētnieku grupa agrākos pētījumos konstatēja, ka pirmā spieduma olīveļļa samazina pangu daudzumu smadzenēs un palīdz uzlabot smadzeņu darbību.

Beidzamajā pētījumā zinātnieki izmantoja divas peļu grupas, kam bija ģenētiska nosliece uz Alcheimera slimību: vienām tika dots normāls uzturs, bet otras papildus saņēma rapšu eļļas daudzumu, kas atbilst divām ēdamkarotēm dienā.

Pēc gada rapšu eļļas grupā pelēm bija palielinājies svars, tām bija sliktāki rezultāti atmiņas un mācību testos. Izpētot smadzenes, pētnieki konstatēja daudz lielāku pangu skaitu, kas neļauj neironiem pareizi komunicēt.

Lai gan rapšu eļļa ir augu izcelsmes produkts, ASV parasti to gatavo no ģenētiski modificētiem augiem. Šo eļļu izmanto arī daudzu neveselīgu, pārstrādātu produktu ražošanā.

Tēmas