foto: Matteo Biatta/Sintesi/SIPA/Scanpix
Covid-19 uzliesmojums varētu būt sācies jau agrāk, izpētījuši britu zinātnieki
2020. gada 17. aprīlis, 15:35

Covid-19 uzliesmojums varētu būt sācies jau agrāk, izpētījuši britu zinātnieki

Jauns.lv

Ar jauno koronavīrusu inficējušies jau vairāk nekā divi miljoni cilvēku visa pasaulē. Tagad jaunākais pētījums liecina, ka pirmais inficēšanās uzliesmojumus, iespējams, sācies jau septembrī.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kembridžas universitātes pētnieki izpētījuši vīrusa izcelsmi, lai aprēķinātu sākotnējā uzliesmojuma iespējamo datumu, vēsta "Mirror". Konstatēts, ka Uhaņā uzliesmojumus noticis laikā no 13. septembra līdz 7. decembrim.

Pētījuma vadītājs Pīters Forsters uzskata, ka vīruss sikspārņos, vai citos dzīvniekos un arī cilvēkos atradies jau daudz agrāk, taču inficēšanās starp cilvēkiem sākusies septembrī.

Masu kapi Covid-19 slimniekiem Harta salā

Covid-19 upuru skaitam pieaugot, droni uzņēmuši baisus skatus Ņujorkas pilsētas robežās - uz Harta salas tiek rakti masu kapi slimības upuriem.

gallery icon
17

Pētījumā, kas vēl būšot jāpārskata, pētnieki analizēja koronavīrusa izcelsmi izmantojot matemātisku algoritmu. Lai gan vīruss cēlies no sikspārņiem, zinātnieki atraduši simtiem mutāciju starp oriģinālo Sars-CoV-2 un to, kas pirmo reizi tika atklāts Uhaņā.

Pateicoties par ieguldīto darbu cīņā pret Covid-19, cilvēki Lielbritānijā aplaudē medicīnas personālam

gallery icon
29

Parasti koronavīruss piedzīvo vienu mutāciju mēnesī. Pēc pētnieku domām tas liecina, ka vīruss, iespējams, gadiem nemanāmi izplatījies dzīvniekos un cilvēkos, pirms sasniedzis to formu, kas redzama šobrīd.

PIRMS un PĒC: iespaidīgi foto parāda Covid-19 varu

Covid-19 pandēmijas ietekmē cilvēki pārstājuši pulcēties publiskās vietās. "Reuters" fotogrāfi lieliski spējuši atainot slimības spēku ietekmēt cilvēku paradumus.

gallery icon
35

"Ja man liktu atbildēt, es teiktu, ka oriģināli vīruss sākās drīzāk Ķīnas dienvidos nevis Uhaņā. Tomēr, lai par to pārliecinātos, jāpēta vēl sikspārņi un cilvēku audi. Šāda veida pētniecības projekti palīdzētu saprast, kā notika vīrusa pārnešana un palīdzētu novērst līdzīgus gadījumus nākotnē," sacīja pētījuma vadītājs.

No Uhaņas evakuētie Ukrainā tiek apmētāti ar akmeņiem

Ukrainas centieni ievietot karantīnā vairāk nekā 70 cilvēkus, kas evakuēti no Ķīnas jaunā koronavīrusa "Covid-19" dēļ, ceturtdien izraisīja haosu, jo ...

gallery icon
16

Koronavīrusa izcelsmi kopš pandēmijas plaši apsprieduši zinātnieki visā pasaulē. Lai gan izskanējuši apgalvojumi, ka vīruss ir cilvēka radīts, pagājušajā mēnesī pētījumā konstatēts, ka tam nav pierādījumu.