Osteoartrītu varētu izraisīt galda cukurs
Pētnieki uzskata, ka viens no cēloņiem, par kuru līdz šim neviens nav iedomājies, bet kas ierosina osteoartrītu, ir cukuri rūpnieciski pārstrādātos produktos. Un tas neattiecas tikai uz cilvēkiem ar lieko svaru – problēmas var rasties arī tiem, kuru svars, pārtiekot no ātrajām uzkodām, ir normāls.
Šāda rūpnieciski pārstrādāta pārtika izraisa iekaisumu locītavās, kas ierosina osteoartrītam raksturīgo locītavas skriemeļa eroziju, un locītavā nav nepieciešamās amortizācijas.
Viens no zināmākajiem osteoartrīta cēloņiem ir liekais svars, taču pētnieki no Oklahomas Medicīnisko pētījumu fonda atklājuši, ka šis ir tikai otrs nozīmīgākais faktors, pirmais un svarīgākais ir pārtika, ko cilvēks lieto uzturā.
Pētnieki gan veica eksperimentus ar pelēm, taču ir pārliecināti, ka līdzīga reakcija būtu arī cilvēkiem. Eksperimentā pētnieki baroja veselīgas peles ar dažādiem trekniem produktiem, bet drīz vien konstatēja, ka locītavas bojāja nevis tauki, bet gan ogļhidrāti. Īpaši iekaisuma procesu provocēja produkti, kas saturēja daudz saharozes jeb galda cukura (iekaisums ir tipiska agrīna osteoartrīta pazīme). Arī pārmērīgs šķiedrvielu daudzums mainīja skrimšļa gēnus, un arī tas var ierosināt slimību.
Pētnieki piepilda, ka citi būtiski faktori ir fiziski smags darbs, kas rada lielu slodzi uz locītavām, locītavu traumas, vecums un gēni.
Osteoartrīts Rietumos ir izplatītākais invaliditātes cēlonis, un Amerikā tas skar 27 miljonus cilvēku.