foto: AFP/Scanpix
Britu ekspertiem skarbas prognozes par Covid-19 epidēmijas ilgumu
Aina kādā Londonas lielveikalā.
Esi vesels
2020. gada 22. marts, 03:55

Britu ekspertiem skarbas prognozes par Covid-19 epidēmijas ilgumu

Kas Jauns Avīze

Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests rēķinās, ka Covid-19 epidēmija Apvienotajā Karaliste ilgs līdz nākamā gada pavasarim un slimnīcās nokļūs 7,9 miljoni cilvēku. Ja tā, nekas labāks negaida arī citas valstis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Laikraksta "Guardian" rīcībā nonākušais dokuments pirmo reizi liecina, ka veselības aprūpes amatpersonas pieļauj, ka sērga plosīsies vēl gadu. Ar koronavīrusu inficēsies 80% britu, lielākā daļa gan to pārslimos viegli un mājas apstākļos, bet 15% būs jāhospitalizē.

Pēc daudzu britu ekspertu uzskata, Lielbritānijā mirstība no šīs infekcijas ir 1%, kas nozīmē nākamā gada laikā 531 100 nāvju. Profesors, valdības medicīnas padomnieks Kriss Vitijs gan uzskata, ka šis ir sliktākais scenārijs. Viņaprāt, mirstība ir 0,6%, tātad 318 660 mirušo.

Sociālā distancēšanās pasaulē Covid-19 dēļ

Covid-19 pandēmija ieviesusi pamatīgas pārmaiņas cilvēku ikdienas dzīvē un socializēšanās paradumos.

gallery icon
21

Pēc Vitija vārdiem, vīruss kulmināciju sasniegs nākamajās desmit līdz 14 nedēļās – no maija beigām līdz jūnija vidum, kad medicīnas sistēma jutīs lielāko spiedienu. Vasarā varētu gaidīt lejupslīdi, un ir cerības uz vakcīnas izstrādi pēc pusotra gada.

“Es domāju, tas pierims vasarā, tuvāk jūnija beigām, un atgriezīsies novembrī, līdzīgi sezonālajai gripai. Domāju, tas cirkulēs apkārt vienmēr, bet līdz ar imunitāti krietni mazināsies,” spriež Austrumanglijas universitātes medicīnas profesors Pauls Hanters.

Gaidāmie notikumi raisa bažas par normālu valsts funkcionēšanu, jo ne jau visus darbus iespējams veikt attālināti no mājām. Lai nepārslogotu slimnīcas, Nacionālais veselības dienests aicina ar koronavīrusa simptomiem palikt pašizolācijā mājās un saukt ātros tikai tad, ja kļūst ļoti slikti vai septiņu dienu laikā nekas nemainās uz labo pusi.

Šis raksts un daudz kas cits interesants "Kas Jauns Avīzes" jaunākajā numurā: