foto: Evija Trifanova/LETA
Latvijā ar Covid-19 inficēto skaits pieaudzis līdz 26 personām
Cilvēki izmanto iespēju nodot analīzes uz Covid-19 Latvijas Infektoloģijas centrā.
2020. gada 14. marts, 09:17

Latvijā ar Covid-19 inficēto skaits pieaudzis līdz 26 personām

Jauns.lv / LETA

Pēdējā diennaktī Latvijā konstatēti vēl deviņi inficēšanās gadījumi ar Covid-19, tādējādi kopumā valstī reģistrēti 26 ar šo vīrusu saslimuši iedzīvotāji, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēdējā diennaktī veikti 258 laboratoriskie izmeklējumi, no tiem pozitīvi bijuši deviņi. Kopā izmeklētas 666 personas.

Šodien SPKC veidos karti, kurā būs attēlota saslimstības izplatība Latvijā.

Kā ziņots, piektdien visā Latvijā spēkā stājas ierobežojumi, kas noteikti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Ārkārtējā situācija valstī izsludināta saistībā ar Covid-19 izplatību un būs spēkā līdz 14.aprīlim ar mērķi ierobežot infekcijas izplatību.

Latvijas iedzīvotājiem Covid-19 dēļ šobrīd iesaka vispār nedoties ceļojumos ārpus valsts.

Saistībā ar Covid-19 uz ārkārtas tālruni 113 ir jāzvana tiem cilvēkiem, kuri ir apmeklējuši Covid-19 uzliesmojuma skartās valstis, proti, Nīderlandi, Lielbritāniju, Zviedriju, Norvēģiju, Beļģiju, Dāniju, ASV, Grieķiju, Islandi, Spāniju, Franciju, Vāciju, Šveici, Austriju, Itāliju, Japānu, Singapūru, Dienvidkoreju, Irānu vai Ķīnu. Atgriežoties no šīm teritorijām, 113 būtu jāzvana, ja ir parādījušies saslimšanas simptomi - paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, elpas trūkums.

Uz 113 jāzvana arī tiem cilvēkiem, kuri ir noteikti par Covid-19 slimnieka kontaktpersonām un kuriem 14 dienu laikā pēc kontakta ar slimnieku parādās saslimšanas simptomi. Kontaktpersonas apzina un ar tām individuāli iepriekš sazinās Slimību un profilakses kontroles centra epidemiologs.

Vienlaikus no piektdienas pacientiem ar viegliem simptomiem, iepriekš telefoniski piesakoties pa tālruni 113, ir iespēja nodot analīzes uz koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 LIC mobilajā punktā, ierodoties tur ar personīgo automobili.

Uz šo mobilo analīžu nodošanas punktu pacientus ar viegliem simptomiem var tikai novirzīt NMPD ārkārtas tālruņa dispečeri. Turpretim, ja dispečers telefoniski noskaidros, ka pacienta simptomi ir smagi vai pacientam nav privātā transporta, lai nokļūtu mobilajā analīžu nodošanas punktā, pie šī cilvēka uz mājām tiks nosūtīta NMPD mediķu brigāde vai laboratorijas speciālisti, kuri paņems analīžu paraugu tāpat, kā tas noticis līdz šim.

Lai mazinātu Covid-19 izplatības risku, NMPD mudina iedzīvotājus nedoties uz analīžu nodošanas punktu bez iepriekšējas pieteikšanās un bez saslimšanas simptomiem. Laboratorisko izmeklējumu veikšanai teritorijā tiek ielaisti tikai pacienti ar savu automašīnu - ar kājām, sabiedrisko transportu vai taksometru ierasties ir aizliegts.

Analīžu nodošanas punkts LIC atrodas nošķirti no kopējās pacientu plūsmas atsevišķā medicīniskajā teltī. Mobilā punkta darbalaiks ir no plkst.9 līdz 22, un tas strādās arī nedēļas nogalēs. Dodoties uz šo punktu, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments un jārēķinās, ka pirms analīžu veikšanas pacients tiks iztaujāts par saslimšanas simptomiem un ceļojumu vēsturi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās