foto: Ekrānuzņēmums
VIDEO: britu profesore nodemonstrē, cik svarīgi ir cīņā pret vīrusiem lietot ziepes
2020. gada 13. marts, 15:18

VIDEO: britu profesore nodemonstrē, cik svarīgi ir cīņā pret vīrusiem lietot ziepes

Jauns.lv

Britu zinātniece, autore un inženierzinātņu doktore Lūsija Rodžersa asprātīgā video nodemonstrējusi, cik svarīgi ikdienā ir lietot ziepes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Video Rodžersa, kura Lielbritānijā plaši pazīstama ar dalību dažādos zinātniskajos raidījumos un intervijās, uzskatāmo video publicējusi savos sociālajos tīklos.

"Ziepes ir tik ierasta, ikdienišķa lieta. Vai tās tiešām spēj atvairīt vīrusus?" video jautā Rodžersa. "Atbilde viennozīmīgi ir "jā". Ļaujiet man nodemonstrēt."

Tālāk redzama neliela bļoda, kurā zinātniece sajaukusi kopā piparus, eļļu un ūdeni. Pipari ataino vīrusu, eļļa ir kā tauki, kas vīrusus satur kopā, savukārt ūdens - vienkārši ūdens.

Sievietei bļodā iemērcot pirkstu, nekas īpašs nenotiek. Savukārt tad, kad pirksts ir ieziests ar ziepēm, notiek acīmredzamais - ziepes strauji atgrūž "taukus", kas satur kopā "vīrusus", jeb pipari tūlīt pat atraujas no pirkstiem.

Jauns.lv jau iepriekš vēstījis, ka, lai izvairītos no vīrusiem, ir ļoti svarīgi ievērot higiēnu, īpaši mazgājot rokas. Pēc klepošanas, šķaudīšanas vai deguna izšņaukšanas ir jāmazgā rokas ar ūdeni un ziepēm vismaz 20-40 sekundes vai jālieto spirtu saturošu roku dezinfekcijas līdzekli.

Klepojot un šķaudot, mute un deguns ir jānosedz ar vienreizlietojamo salveti, kuru pēc lietošanas jāizmet atkritumos, un pēc tam jānomazgā rokas. Ja nav vienreiz lietojamās salvetes vai kabatlakatiņa, epidemiologi iesaka klepot vai šķaudīt iekšējā elkoņa locītavas virsmā, bet nedarīt to plaukstā.

Vienlaikus tiek mudināts izvairīties no tuva kontakta ar citiem cilvēkiem, novērsties nost no citiem cilvēkiem, kad klepo vai šķauda.