Rudzos ir “visveselīgākais glutēns”
foto: LETA
Dabasspēks

Rudzos ir “visveselīgākais glutēns”

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ja jums nav problēmu ar glutēna panesību, rudzu maize ir viens no visveselīgākajiem avotiem, no kura to uzņemt, un īpaši tāpēc, ka rudzu maize palīdz nodrošināt zarnu traktā pareizo baktēriju sastāvu.

Saldskābā mīkla, ko izmanto rudzu maizes cepšanai, satur daudz pienskābo baktēriju, kas palīdz zarnu mikrobiomam – baktēriju kopumam zarnu traktā – un kontrolē insulīna vielmaiņu, šādi samazinot diabēta risku. Tas arī ierosina pozitīvu ķēdes reakciju, kas samazina sirds muskuļa vajadzību pēc skābekļa, ļaujot samazināt arī insulta risku, stāsta Austrumsomijas Universitātes pētnieki.

Lai gan jau sen bijis zināms, ka rudzu maize ir veselīga, pētnieki nebija izpētījuši bioloģiskos procesus organismā, kas notiek, kad apēd rudzu maizi. Somu pētnieki nolēma labot situāciju un veica pētījumus ar laboratorijas pelēm. Eksperimentu rezultāti rāda, ka rudzos ir bioloģiski aktīvas vielas, kas darbojas kā antioksidanti, un to veselīgo iedarbību pastiprina zarnu trakta labās baktērijas.