foto: LETA
Viņķele: prasības ģimenes ārstu darba kvalitātei nav samazinātas
Veselības ministre Ilze Viņķele.
2020. gada 12. februāris, 09:10

Viņķele: prasības ģimenes ārstu darba kvalitātei nav samazinātas

Jauns.lv / LETA

Prasības ģimenes ārstu darba kvalitātei nav samazinātas, nepiekrītot Valsts kontroles (VK) pārmetumiem, intervijā Latvijas Televīzijai uzsvēra veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa paskaidroja, ka daļa kvalitātes prasību bija labi domātas, bet formālas, tāpēc diskusijās ar ģimenes ārstiem tās noņemtas. Savukārt daļa, kas bija definētas kā kvalitātes prasības, ir pārtapušas par mērķa programmām, piemēram, sirds un asinsvadu slimību profilaksei un onkoloģijas profilaksei, un par to tiek papildu samaksāts.

"Veselības ministrija turpina kvalitātes un snieguma uzraudzību. Neko nav plānots samazināt," uzsvēra ministre.

Viņa arī sacīja, ka kapitācijas naudas pieaugums no 2018.gada par 63% izklausās ļoti daudz, bet salīdzinot 2018.gadu ar šo gadu, šis maksājums par vienu pacientu ir pieaudzis no 1,60 eiro līdz 2,06 eiro. "Piekritīsiet, ka dzīvē šis vairs neizklausās tik iespaidīgi," viņa teica.

Ministre arī atzīmēja ģimenes ārstu novecošanos, atgādinot, ka patlaban ir pieejams atbalsts ārstiem, kas dodas pensijā un nodod savu praksi, kā arī šīs prakses pārņēmējiem. Vienlaikus viņa atklāja, ka šobrīd tiek strādāts, lai varētu veidot dāsnāku atbalsta sistēmu tieši ģimenes ārstiem reģionos.

Viņķele arī piebilda, ka kopumā ģimenes ārstu institūcija tiek finansēta apmēram 10% apmērā no visa veselības aprūpes budžeta.

Kā vēstīts, VK starpziņojumā par ambulatoro veselības aprūpes sistēmu Latvijā pēdējo divu gadu laikā norādīja, ka Veselības ministrijai nav izdevies ieviest nevienu no ieteikumiem, lai ģimenes ārstu loma veselības aprūpē daudz vairāk atbilstu pacienta interesēm un uzlabotos šo ārstu pieejamība.

VK ieteikumi tika sniegti ar mērķi veicināt savlaicīgu slimību diagnostiku un profilaksi, nodrošināt pacientiem visus pakalpojumus, kuri ietilpst ģimenes ārsta profesionālajā kompetencē un mazināt nosūtījumus pie speciālistiem, kad primāri palīdzību var sniegt ģimenes ārsts.

VK uzskata, ka Veselības ministrijai ir jāturpina šajā jomā uzsāktais darbs un rūpīgi jāuzrauga veikto izmaiņu ietekme, lai nepieciešamības gadījumā meklētu jaunus risinājumus, uz rezultātu vērstas veselības aprūpes sistēmas veidošanai. Tādēļ VK revīzijas ieteikumu ieviešanas termiņu pagarinājusi līdz 1.septembrim.

No 2018.gada Veselības ministrija par 63% paaugstināja ģimenes ārstu kapitācijas naudu, gada darbības novērtējuma maksājums pieauga par 56%, kā arī tika paaugstināti ģimenes ārstiem apmaksājamo manipulāciju tarifi. Tomēr VK ieskatā nav pamata uzskatīt, ka veselības aprūpes pieejamība ir būtiski uzlabojusies.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās