foto: Shutterstock
Barošana ar krūti nodrošina imunitāti visam mūžam
Esi vesels
2019. gada 7. decembris, 07:30

Barošana ar krūti nodrošina imunitāti visam mūžam

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Mātes piens sargā mazuli no saslimšanas ne tikai zīdaiņa vecumā. Pētnieki atklājuši, ka barošana ar krūti var nodrošināt bērnam imunitāti visa mūža garumā. Un tas ir tāpēc, ka mātes piens satur imūnšūnas (un nevis proteīnus, kā līdz šim esam domājuši), kas padara šo aizsardzību arī tālāk dzīvē iespējamu.

Līdz šim biologi pieņēma, ka bērns iegūst imunitāti no proteīniem, piemēram, antivielām pienā, un ka imunitāte beidzas brīdī, kad bērns vairs netiek barots ar krūti. Taču pētnieki no Birmingemas Universitātes Lielbritānijā ir atklājuši, ka māte, barojot bērnu ar krūti, var nodot viņam pati savu imunitāti, kas, iespējams, izveidojusies pēc kādas infekcijas pārslimošanas pirms grūtniecības, un ka šī aizsardzība ir paliekoša.

“Pārslimota infekcija pirms grūtniecības var dot bērnam ilgtermiņa imunitāti pret šo slimību,” stāsta profesors Ādams Kaningems. 

Pētnieki pamato savus atklājumus ar eksperimentu ar parazītiskiem tārpiem, kas inficē zarnas. Pētnieki ar parazītiskajiem tārpiem inficēja laboratorijas peles, pirms tās kļuva grūsnas, un secināja, ka, barojot mazuļus, tās nodeva saviem pēcnācējiem imunitāti pret šiem tārpiem visam mūžam. Tas liek domāt, ka ar mātes pienu varētu nodot imunitāti arī pret citām infekcijām.