foto: Shutterstock
Kā bezvadu internets un mobilais telefons ietekmē vīriešu auglību
Esi vesels
2019. gada 30. novembris, 06:45

Kā bezvadu internets un mobilais telefons ietekmē vīriešu auglību

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Elektromagnētiskie viļņi, ko rada bezvadu internets un mobilie telefoni, samazina vīriešu auglību, secināts jaunā pētījumā.

Elektromagnētisko viļņu ietekmē uz pusi samazinās spermatozoīdu kustīgums – to spēja pārvietoties un apaugļot olšūnu, un vīriešiem, kas katru dienu divas vai vairāk stundas tur mobilo telefonu tuvu ķermenim, šāda veida ietekme varētu būt visspēcīgākā.

Japāņu pētnieki pārbaudīja 51 vīrieti, kas apmeklēja mākslīgās apaugļošanas klīniku. Pētnieki novietoja spermas paraugus pie bezvadu interneta maršrutētāja, kas simulē situāciju, kad kabatā ir mobilais telefons, un turēja tur 30 minūtes, vienu stundu, divas stundas un 24 stundas. Atšķirības spermatozoīdu kustīgumā sāka parādīties jau pēc divām stundām. Šajos paraugos spermatozoīdu kustīgums bija tikai 26 procenti. Salīdzinājumam paraugos, kas nebija pakļauti starojuma ietekmei, šis rādītājs bija 53 procenti.

Interesanti, ka paraugos, kas bija aizsegti ar starojumu necaurlaidīgu pārklājumu, spermatozoīdu kustīgums bija 45 %, kas ļauj secināt, ka šāds aizsargs var pasargāt no starojuma kaitīgās ietekmes.

Zinātnieki no Jamašita Šonana Jumes (Yamashita Shoan Yume) klīnikas Japānā konstatēja, ka pēc 24 stundām 23 % spermatozoīdu, kas tika apstrādāti ar starojumu, bija aizgājuši bojā. Salīdzinājumam paraugos, kas netika apstaroti, bojā aizgāja tikai 8 % spermatozoīdu, bet ekranēto paraugu grupā to bija 18 procenti.

No Āzijas un Klusā okeāna valstu reproduktīvās veselības iniciatīvas 9. kongresa materiāliem (Asia Pacific Initiative on Reproduction (ASPIRE)).

Tēmas