foto: Pixabay
Austrumu slimnīcā veiktas divas sarežģītas operācijas
Slodzes urīna inkontinence ir bieži izplatīta veselības problēma sievietēm, kas ievērojami samazina dzīves kvalitāti./Ilustratīvs attēls.
Esi vesels
2019. gada 11. novembris, 13:33

Austrumu slimnīcā veiktas divas sarežģītas operācijas

Jauns.lv / LETA

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) sadarbībā ar Viļņas Universitātes slimnīcu veiktas divas sarežģītības operācijas pacientēm ar komplicētu urīna nesaturēšanu, informēja RAKUS preses sekretāre Ilga Namniece.

Slodzes urīna inkontinence ir bieži izplatīta veselības problēma sievietēm, kas ievērojami samazina dzīves kvalitāti. Pastāv dažādas tās ķirurģiskās terapijas metodes. Visbiežāk tiek lietota transobturatora slinga implantācijas metodes (TOT), kas medicīnā tiek uzskatīta par "zelta standartu" smagas pakāpes slodzes urīna nesaturēšanas korekcijai, norādīja slimnīcas pārstāve.

Namniece informēja, ka 94% gadījumu urīna inkontinence tiek pilnībā novērsta. Tomēr nelielai daļai pacienšu pēc operācijas urīna nesaturēšanas problēma netiek atrisināta. Tas rada ne tikai vilšanos par neizdošanos atrisināt veselības problēmas, bet arī cerību zudumu, uzsvēra slimnīcas pārstāve.

Šādos gadījumos ir nepieciešama atkārtota, otra - retropubiska slinga implantācija (TVT), iepriekš ieliktā slinga izņemšana. Slimnīcas pārstāve skaidroja, ka minētā operācija saistās ar augstu iespējamo komplikāciju risku. Tādēļ nenovērtējama ir pieredzes apmaiņa starp Baltijas valstu mediķiem.

Pēc neveiksmīgas TOT operācijas divām pacientēm tika veiktas atkārtotas, veiksmīgas operācijas. Tās veica RAKUS urologs Ivars Kukulis sadarbībā ar Viļņas Universitātes slimnīcas uroloģi Aušru Černiauskieni.

RAKUS ir lielākā ārstniecības iestāde valstī. Katru gadu Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāros ārstējas aptuveni 70 000 pacientu, dienas stacionārā vairāk nekā 27 000 pacientu, bet ambulatori veselības aprūpes pakalpojumus šeit saņem 600 000 pacientu.