foto: Shutterstock
Vecāki, kuri badināja savu bērnu ar vegānu diētu līdz mazulim salūza kauli, saņēmuši īpaši maigu sodu
2019. gada 22. augusts, 14:00

Vecāki, kuri badināja savu bērnu ar vegānu diētu līdz mazulim salūza kauli, saņēmuši īpaši maigu sodu

Jauns.lv

33 gadus vecā māte un 35 gadus vecais tēvs no Sidnejas, Austrālijā, 2018. gadā tika atzīti par vainīgiem sava tolaik gadu un astoņus mēnešus vecā bērna badināšanā ar vegānu uzturu līdz tādai pakāpei, ka bērnam izkrita zobi un sāka lūzt kauli. Tiesa gan, sākotnēji izvirzīto 18 mēnešu cietumsodu vecākiem nebūs jāizcieš. Tā vietā tiesa lēmusi par 300 stundu piespiedu darbu sabiedrības labā.

Lieta sabiedrības uzmanību pievērsusi pērn, kad uz apsūdzēto sola nonāca vecāki, kuri savu gadu un astoņus mēnešus veco meitu bija turējuši badā, uzspiežot bērnam vegānu uzturu. 

Meitenīte svērusi vien 4,89 kilogramus, viņa nespēja staigāt, runāt un bērna mutē nebija neviena zoba. Mediķi atzina, ka bērns izskatās kā trīs mēnešu vecs zīdainis.

Ģimenē auguši trīs bērni, taču vegāniskais dzīvesveids tika uzspiests vien jaunākajai atvasei. Tika konstatēts, ka bērns nav arī vakcinēts un sirga ar kaulu slimību, kuru bija izraisījis nepietiekamais uzturs. 

Tiesas dokumentos tika atklāts, ka māte dienā bērnu baroja ar glāzi auzu piena, pusi banāna, pusdienās pasniedza zemesriekstu sviestu un vakariņās tofu ar rīsiem. Māte arī atzinusi, ka meita nelabprāt ēdienu ēda, tāpēc bija reizes, kad viņas vienīgā maltīte bija auzas. 

Šāda veida uzturs izraisījis nopietnu barības vielu trūkumu, ieskaitot kalcija, fosfāta, B12 vitamīna, A vitamīna, dzelzs un cinka trūkumu. Meitenītes D vitamīna līmenis bijis tik zems, ka to nav bijis iespējams pat noteikt. Tas, savukārt, var izraisīt nopietnus kaulu bojājumus. 

Šobrīd nu jau trīs gadus vecā meitenīte un viņas vecākie brāļi dzīvo audžuģimenēs. Bērna veselības stāvoklis ir uzlabojies, taču attīstība atbilstoši vecumam ir kavēta.