foto: Shutterstock
Galvenie iekštelpu gaisa piesārņotāji: ko tie nodara un kā izvairīties
2019. gada 8. augusts, 06:45

Galvenie iekštelpu gaisa piesārņotāji: ko tie nodara un kā izvairīties

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Visvairāk iekštelpas piesārņo gaistošie organiskie savienojumi. Lūk, ko var darīt, lai no tiem izvairītos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Gaistošie organiskie savienojumi ir ķīmiski savienojumi, kas istabas temperatūrā viegli izgaro. Tie ir galvenie iekštelpu gaisa piesārņotāji. Daži no bīstamākajiem ir formaldehīds, benzols, toluols un stirols.

Kur tos var atrast?

Gaistošos organiskos savienojumus var izdalīt tūkstošiem produktu, ieskaitot krāsas, krāsu noņēmējus, sienu un koka pildvielas, celtniecības materiālus, līmes un hermētiķus, paklājus un citus grīdas segumus, koksnes aizsarglīdzekļus, tīrīšanas līdzekļus, gaisa atsvaidzinātājus, kožu atbaidītājus, pesticīdus, biroja iekārtas (piemēram, kopētājus un printerus), ķīmiski tīrītus apģērbus, aerosolus, cigaretes (arī elektroniskās cigaretes) un automašīnu aprīkojumu.

Bieži gaistošos organiskos savienojumus var pamanīt to stiprās smakas dēļ, piemēram, ja kaut kas ir svaigi krāsots vai esat iegādājušies jaunu paklāju, vai iesēžaties jaunā automašīnā, bet daļa gaistošo organisko savienojumu ir bez smakas vai to aromāts tiek maskēts ar citām ķīmiskām vielām.

Ko tie nodara?

Ietekmi uz veselību var manīt uzreiz, kad cilvēks ar tiem saskaras, un tā izpaužas kā acu un elpceļu kairinājums, galvassāpes, reibonis, redzes problēmas un atmiņas pasliktināšanās.

Problēmas var izraisīt pat salīdzinoši zems gaistošo organisko savienojumu līmenis mājās. Ja cilvēks ir ilgtermiņā pakļauts šādai iedarbībai, tas tiek saistīts ar veselības traucējumiem kā astma, ekzēma, slikta spermas kvalitāte un plaušu vēzis.

Patiesībā vairāki gaistošie organiskie savienojumi, piemēram, benzols un formaldehīds, ir atzīti par kancerogēniem, pārējos uzskata par iespējami kancerogēniem.

Ko var darīt lietas labā?

Gaistošie organiskie savienojumi var izdalīties no produktiem mēnešiem un pat gadiem. No tiem nav iespējams pilnībā izvairīties, taču, paturot prātā dažus ieteikumus, var samazināt saskarsmi ar tiem.

Kā sevi pasargāt no gaistošajiem organiskajiem savienojumiem

  • Izvēlieties netoksiskas krāsas, lakas un citus celtniecības materiālus ar zemāko kaitīgo vielu līmeni, kādus varat atrast. Lietojiet šos līdzekļus tik ātri, cik vien iespējams, un, kad nelietojat, glabājiet cieši aizvērtus.
  • Nodrošiniet telpās labu vēdināšanu un apsveriet gaisa attīrītāja iegādi.
  • Lietojiet netoksiskus tīrīšanas līdzekļus, kosmētiku un tualetes piederumus.
  • Izmantojiet koku, flīzes vai citu cietu grīdas segumu un izvairieties no toksiskas līmes lietošanas. Ja tiešām vēlaties paklāju, iegādājieties neapstrādātus, dabīgus materiālus, piemēram, paklājus no 100 % dabīgas vilnas ar kaņepju, kokvilnas un džutas pamatni un dabīgu gumijas līmi.
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās