foto: LETA
Kāpēc paaugstinās asinsspiediens?
Tiek mērīts asinsspiediens.
Esi vesels
2019. gada 26. maijs, 07:32

Kāpēc paaugstinās asinsspiediens?

Jauns.lv

​​Paaugstinātam asinsspiedienam jeb arteriālajai hipertensijai var būt dažādi iemesli, piemēram, tā notiek, ja artēriju sieniņas kļuvušas mazāk elastīgas, ja cilvēks ikdienā sadzīvo ar stresu, ja viņam ir liekais svars, ja pārmērīgi ber sāli pie ēdieniem, ja daudz smēķē.

Spiedienu arī paaugstina dažādas slimības (nieru, endokrīnās), bet tendence uz paaugstinātu spiedienu var būt arī iedzimta. Ārsts, konstatējot paaugstinātu asinsspiedienu, izvērtēs arī citus riska faktorus, piemēram, vai ir cukura diabēts, palielināts ķermeņa svars, kāds ir holesterīna līmenis.

Jāzina, ka ilgstoši neārstēts paaugstināts asinsspiediens var izraisīt nopietnas izmaiņas visos orgānos. Protams, bez ārsta ieteikuma zāles dzert nevajadzētu, bet tas noteikti ir jāārstē; piemērotākos medikamentus katram individuāli piemeklēs ārsts.

Ievēro

  • Daudziem cilvēkiem nedaudz paaugstināts asinsspiediens nerada sūdzības, tāpēc ieteicams to regulāri reizi gadā pārbaudīt. Jāveic arī holesterīna un glikozes līmeņa pārbaude.
  • Paaugstināts asinsspiediens mēdz būt vairāk nekā 40 % sieviešu un 50 % vīriešu.
  • Pat tad, ja ārsts izrakstījis tabletes pret spiedienu, jācenšas dzīvot veselīgāk: ēst mazāk sāļu, mazkustību aizstāt ar kādām patīkamām fiziskajām aktivitātēm, nomest lieko svaru.