foto: Shutterstock
Kas var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības
Esi vesels
2019. gada 24. aprīlis, 06:49

Kas var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības

"Patiesā Dzīve"

Priekšlaicīgas dzemdības vēl aizvien ir aktuāla mūsdienu ginekoloģijas problēma. Viens no to iespējamiem iemesliem varētu būt vagīnas bakteriālās mikrofloras traucējumi.

Pie tāda slēdziena nonākusi zinātnieku grupa no Pensilvānijas un Mērilendas Universitātes (ASV). Iepriekšējos pētījumos jau bija noskaidrots, ka cervikālais mikrobioms sievietēm, kuras piedzīvojušas priekšlaicīgas dzemdības, būtiski atšķiras no normālas vagīnas mikrofloras. Tomēr šos datus vajadzēja precizēt un apstiprināt ar pētījumu, kurā piedalītos daudz pacientu.

Jaunajā pētījumā piedalījās 2000 grūtnieču. Katrā gaidību trimestrī viņām paņēma uztriepi no dzemdes kakla un vagīnas un izpētīja baktēriju sastāvu.

Tika atklātas septiņas baktērijas, kas būtiski ietekmē priekšlaicīgu dzemdību risku, kā arī antimikrobais peptīds (β-defenzīns-2), kas šo risku pazemina. Iegūtie rezultāti nākotnē jau pašā grūtniecības sākumā ļaus identificēt sievietes ar augstu priekšlaicīgu dzemdību risku.

Turklāt zinātnieki uzskata, ka šīm sievietēm iespējams izstrādāt individuālu ārstēšanas stratēģiju, izmantojot arī imunomodulatoru un mikrobiomu terapiju.

Tēmas