foto: Shutterstock
Kāpēc rodas saldumu atkarība, un kā tai pretoties?
Esi vesels
2019. gada 16. aprīlis, 06:45

Kāpēc rodas saldumu atkarība, un kā tai pretoties?

"100 Labi Padomi"

Mērens cukura daudzums ir nepieciešams mūsu organismam, un tas ir zinātniski pierādīts. Diemžēl ikdienā lietojam daudz vairāk cukura, nekā tas ir nepieciešams izdzīvošanai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Veikalu plauktos gandrīz neiespējami atrast apstrādātus pārtikas produktus, kam nebūtu pievienots cukurs, lai uzlabotu garšu un pagarinātu derīguma termiņu, skaidro farmaceite Gunita Petrovica.

Kā tas ietekmē veselību

Bieža un liela daudzuma rafinētā cukura lietošana var izraisīt daudzas veselības problēmas, jo pēc kārtīgas porcijas saldumu un citu ātru ogļhidrātu baudīšanas strauji paaugstinās glikozes līmenis asinīs, un tas stimulē aizkuņģa dziedzeri izdalīt organismā daudz insulīna, bez kā ogļhidrāti neuzsūcas šūnās. Šādi organisms cenšas nodrošināt normālu glikozes līmeni. Šūnas saņem ātru enerģiju, tomēr insulīna līmeņa paaugstināšanās izraisa cukura koncentrācijas samazināšanos asinīs. Tāpēc rodas bada sajūta un nepieciešamība pēc papildu enerģijas (īpaši pēc kaut kā salda). Ar laiku šāda apburtā loka regulāra parādīšanās arī ir iemesls, kāpēc var rasties svarīgu organisma funkciju traucējumi.

Pārmērīga tieksme pēc saldumiem varētu būt arī mikroelementa hroma nepietiekamības dēļ. Šī uzturviela pamatā darbojas kā ogļhidrātu vielmaiņas un glikozes (cukura) līmeņa asinīs regulētāja. Un tas ir iemesls, kāpēc papildu hroma uzņemšanu farmaceitisko preparātu formā var īpaši rekomendēt cilvēkiem, kuri neievēro veselīga uztura principus, kā arī tiem, kuriem ir liekais ķermeņa svars un nestabils cukura līmenis asinīs.

Miega trūkums arī negatīvi ietekmē vielmaiņu. Cilvēka organisms interpretē miega trūkumu kā stresa situāciju, un tādējādi var tikt izjaukts to hormonu līdzsvars, kuri regulē ēstgribu. Pietiek ar vienu bezmiega nakti, lai nākamajā dienā apēstu vairāk nekā 200 lieko kaloriju, turklāt priekšroka tiks dota ātriem ogļhidrātiem, t. i., cukuram.

Kā vari kontrolēt cukura atkarību

  • Lai sāta sajūta saglabātos ilgāku laiku, lieto uzturā veselīgus (nepiesātinātos) taukus. Tie ir ārkārtīgi svarīgi organisma hormonālajai stabilitātei un nepieciešami bioloģiski aktīvu vielu sintēzei. Veselīgi tauki ir atrodami, piemēram, avokado, riekstos un sēklās, kā arī olīveļļā un treknās zivīs.
  • Lai samazinātu cukura daudzumu, kas nonāk organismā, pēc iespējas ierobežo rūpnieciski pārstrādātu produktu lietošanu. Mūsdienās saldinātājus pievieno pat pelmeņiem un marinētiem gurķiem, un viens no veidiem, kā vari izvairīties no pārmērīgās cukura lietošanas, ir personīgi regulēt tā daudzumu pārtikā. Piemēram, mājās gatavojot kotletes no pašu malta vesela gaļas gabala, nevis lielveikalā nopērkamās maltās gaļas masas, kuras sastāvā var būt pievienots cukura sīrups.
  • Nesaldinātus produktus, piemēram, grieķu jogurtu vai biezpienu, var pasaldināt, pievienojot kādu augli vai ogas. Arī garšvielas kā kanēlis, muskatrieksts un kardamons dabiskā veidā saldina pārtiku, palīdz regulēt cukura līmeni asinīs un kontrolēt cukura atkarību.
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās