foto: LETA
Gripas intensitāte samazinājusies zem epidēmijas līmeņa
2019. gada 3. aprīlis, 21:11

Gripas intensitāte samazinājusies zem epidēmijas līmeņa

Jauns.lv / LETA

Gripas intensitāte Latvijā aizvadītajā nedēļā nevienā no teritorijām nav sasniegusi 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem jeb epidēmijas līmeni, liecina Slimību profilakses un kontroles centra monitoringa (SPKC) dati.

Kopš sezonas sākuma saņemti 71 paziņojumi par letālo iznākumu pacientiem, kuriem diagnosticēta gripa, no tiem 67 pacientiem laboratoriski apstiprināta A tipa gripa un četriem pacientiem gripa bija noteikta klīniski.

Mirušajiem pacientiem, izņemot dažus, bija viena vai vairākas hroniskas saslimšanas. No visiem reģistrētajiem nāves gadījumiem, par kuriem noskaidrots pacientu vakcinācijas statuss, neviens pacients nebija vakcinēts pret gripu šajā sezonā.

Kopš 7.nedēļas tiek novērota gripas intensitātes samazināšanās. Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu šī gada 13.nedēļā gripas intensitāte samazinājusies par 49,2%, proti, vidēji bija reģistrēti 23,2 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. 13.nedēļā arī divas reizes samazinājās ar gripas un gripas pneimoniju stacionēto pacientu skaits.

Kā ziņots, 15.janvārī Latvijā tika izsludināta gripas epidēmija.

Vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija, uzsver speciālisti. Ņemot vērā, ka imunitāte izveidojas 14 dienu laikā pēc vakcinācijas un gripas izplatība parasti ilgst vairākus mēnešus - līdz pat maija beigām, vakcinēties pret gripu nav par vēlu arī epidēmijas laikā, uzsver SPKC speciālisti, piebilstot, ka arī veselības aprūpes darbiniekiem ieteicams būt vakcinētiem, lai aizsargātu savus pacientus un sevi.

SPKC epidemiologi atgādina - lai novērstu vīrusu izplatīšanos, ja cilvēkam ir gripa vai gripai līdzīga saslimšana, šķaudot vai klepojot jāizmanto salvetes un pēc tam jānomazgā rokas. Epidemiologi aicina saslimšanas gadījumā palikt mājās un sazināties ar savu ģimenes ārstu.

Tēmas