foto: Pixabay.com
Bērnu pūdera ražotājs "Johnson & Johnson" apsūdzēts vēža izraisīšanā; cietusī kompensācijās ASV piedzinusi miljonus
Ilustratīvs foto.
2019. gada 15. marts, 21:03

Bērnu pūdera ražotājs "Johnson & Johnson" apsūdzēts vēža izraisīšanā; cietusī kompensācijās ASV piedzinusi miljonus

Jauns.lv

Kalifornijas tiesa apmierinājusi Terijas Levitas pieprasījumu piedzīt no populārās ādas kopšanas produktu kompānijas "Johnson & Johnson" 29 miljonus ASV dolāru lielu kompensāciju par vēža izraisīšanu. Sieviete pārliecinājusi tiesu, ka tieši šī ražotāja pūderis vainojams viņas smagajā diagnozē, ziņo "Reuters".

Sieviete apgalvo, ka pūderī esošais azbests viņai izraisījis mezoteliomu - agresīvu vēža paveidu, kas ietekmē iekšējo orgānu, visbiežāk plaušu, apvalku. Viņa kompānijas "Johnson & Johnson" uz talka bāzes balstīto bērnu pūderi un dušas ķermeņa pūderi lietojusi sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados. Tagad Levita uzskata, ka tieši šie produkti izraisījuši nedziedināmo slimību.

Uzņēmums gan visus apvainojumus noliedz, uzsverot, ka izmeklēšanā pieļautas nopietnas kļūdas. "Mēs esam vīlušies šodienas spriedumā un noteikti to pārsūdzēsim," teikts kompānijas paziņojumā. "Bērnu pūderis azbestu nesatur. Tam nav pamatotu pierādījumu, piesaistītie eksperti ignorējuši būtiskas atšķirības starp minerāliem. Mēs respektējam tiesu, tomēr uzsveram, ka žūrijas spriedumi nav balstīti uz medicīniskiem vai zinātniskiem faktiem."

Neskatoties uz to, medijos klīst runas, ka kompānija jau vairāk kā desmit gadus baidās, ka daļā no saražotā bērnu pūdera tomēr iekļuvusi kancerogēna viela, kas var izraisīt plaušu, balsenes un olnīcu vēzi.

Lai gan asbests lielākoties atrodams būvniecības materiālos vai plastmasā, Amerikas Vēža sabiedrības pētījumi liecina, ka šī viela dabiskā formā atrodama arī talkā, kas ir pamats daudziem "Johnson & Johnson" produktiem.

ASV pēdējo gadu laikā pret kompāniju "Johnson & Johnson" tiesā iesniegtas 13 000 prasības. Pērn no uzņēmuma par olnīcu vēža izraisīšanu vairākām sievietēm tika piedzīti 4 miljardi ASV dolāru. Savukārt 2016.gadā kompensācijā kādai ar vēzi slimai sievietei "Johnson & Johnson" izmaksāja 55 miljonus ASV dolāru.