foto: Shutterstock
Kāpēc ziemā nedrīkst laizīt lūpas?
Esi vesels
2019. gada 17. februāris, 07:10

Kāpēc ziemā nedrīkst laizīt lūpas?

"100 Labi Padomi"

Jo vairāk laizīsi lūpas, jo sausākas tās kļūs. Sausas lūpas sāk plaisāt, un virsmā izveidojas krevelītes. Sasprēgājumus laikus nenovēršot, var izveidoties pat sāpīgas asiņojošas čūliņas, uzsver dermatoloģe Anita Ābelīte.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lūpu āda ir trauslāka un plānāka nekā citur organismā un ātrāk reaģē uz ārējiem kairinājumiem, tāpēc nevajadzētu laizīt lūpas, kad tās sprēgā, jo kopā ar siekalām iztvaikos ādas mitrums un tās kļūs vēl sausākas.

Sausām lūpām ieteicams maigs pīlings: vienādās daļās kafijas dzirnaviņās samaltas auzu pārslas sajauc ar biezpienu, ko uzklāj uz lūpām, un paturi 10–15 minūtes. Noņem ar siltā ūdenī samērcētu salvetīti.

Vari uzklāt treknu kefīru vai krējumu un paturēt 15 minūtes.

Lieto speciālo lūpu kosmētiku, ko ieteicams uzklāt ik pēc vienas divām stundām. Ideāli, ja tās sastāvā ir smiltsērkšķu eļļa, kokosriekstu eļļa, šī sviests vai arī kliņģerīšu vai mežrozīšu eļļas ekstrakts. Hialuronskābi, kolagēnu un vitamīnus saturoši lūpu kopšanas produkti aktivizēs ādas dabīgos atjaunošanās procesus.

Ievēro: kamēr lūpu āda ir sasprēgājusi, kādu laiku atturies no asiem, pikantiem un sāļiem ēdieniem. Papildus šajā periodā uzturā iekļauj zivis, pākšaugus, pilngraudu maizi, riekstus, dārzeņus un piena produktus.