foto: Shutterstock
Pieci ieradumi, kas pagarina mūžu
Esi vesels
2019. gada 5. februāris, 07:04

Pieci ieradumi, kas pagarina mūžu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ikviens zina veselīgus ieradumus, kas potenciāli varētu pagarināt mūžu. Taču, ja vienlaikus ievērosiet piecus galvenos – regulāri būsiet fiziski aktīvi, veselīgi ēdīsiet, nepārsniegsiet mērenības robežu alkohola lietošanā, neuzaudzēsiet lieko svaru un atturēsieties no smēķēšanas –, kopējais efekts būs patiešām iespaidīgs: iespējams, pagarināsiet mūžu aptuveni par 14 gadiem.

Katra izvēle, kas tiek izdarīta par labu veselīgam dzīvesveidam, samazina risku iedzīvoties vienā vai vairākās hroniskās veselības problēmās, piemēram, sirds slimībās un vēzī, bet visi veselīgie ieradumi vienlaikus veido milzīgu sinerģisku ietekmi uz dzīvildzi.

Hārvarda T. H. Čana Sabiedrības veselības skolas zinātnieki analizēja divas dalībnieku grupas – medmāsu grupu, kurā piedalījās vairāk nekā 121 000 medicīnas māsu, un veselības aprūpes speciālistu grupu, kurā tika iekļauti vairāk nekā 44 000 vīriešu, – un sekoja līdzi viņu ieradumiem vairāk nekā 34 gadus.

Pētnieki secināja, ka 50 gadu vecs amerikānis, kas ikdienā ievēros minētos piecus pozitīvos dzīvesveida ieradumus, vidēji nodzīvos 12 gadus ilgāk, bet sieviete – pat 14 gadus ilgāk par līdzcilvēkiem, kuri neseko nevienam no šiem veselīga dzīvesveida ieteikumiem.

Tieši dzīvesveida pārmaiņas ir tas, kam ASV iedzīvotājiem būtu jāpievērš uzmanība, jo līdz šim valsts pārsvarā koncentrējusies uz medikamentu un ārstēšanas pieejamības nodrošināšanu, nevis profilaksi. Ironiskā kārtā, lai gan ASV ir vislielākie veselības aprūpes izdevumi uz vienu iedzīvotāju (katru gadu tie sasniedz 9402 ASV dolāru), salīdzinot ar citu attīstīto valstu rādītājiem, vidējais mūža ilgums tik un tā ir īsāks, un ASV ieņem tālo 31. vietu.

Pētnieki uzskata, ka tad, ja cilvēki dzīvotu veselīgāk, priekšlaicīgas nāves gadījumu skaits, ko izraisījušas sirds slimības, samazinātos par 75 %, bet vēža izraisītu nāves gadījumu skaits – par 50 procentiem.