foto: Shutterstock
Ik pēc 21 sekundes pasaulē kāds cilvēks nepareizi lieto zāles
2019. gada 20. janvāris, 06:23

Ik pēc 21 sekundes pasaulē kāds cilvēks nepareizi lieto zāles

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Farmakoloģiskie līdzekļi ir pietiekami bīstami paši par sevi, bet, ja tos lieto nepareizi, sekas var būt letālas. Šī problēma ir ļoti izplatīta – ASV ik pēc 21 sekundes medikamenti kādam cilvēkam izraisa nopietnas blaknes, un gadā tie ir 10,5 miljoni gadījumu.

Parasti kļūdas notiek mājās, taču trešdaļa šo cilvēku nonāk slimnīcā, un daži neizdzīvo – tā liecina ASV Nacionālā intoksikācijas datubāze (the US National Poison Database System), kur apkopoti dati par visu valsti.

Pētnieki apgalvo, ka no 2000. līdz 2012. gadam nepareiza medikamentu lietošana ir divkāršojusies, un daļēji šajā faktā vainojami arī zāļu ražotāji, jo uz medikamenta iepakojuma nav padarījuši lietotājiem saprotamākas norādes un informāciju.

Visizplatītākā kļūda ir nepareizo zāļu lietošana, nepareizas devas izvēle vai atkārtota zāļu iedzeršana, kad tās vienreiz jau lietotas. Par zāļu upuriem kļūst arī bērni, jo tie var netīšām iedzert vecāku zāles.

Sirds un pretsāpju medikamentiem ir visaugstākais risks radīt nopietnas blaknes – tie ir izraisījuši divas trešdaļas visu nāves gadījumu.

“Zāļu ražotāji un farmakologi ir atbildīgi par to, lai šādu kļūdu skaits samazinātos. Ir iespējams uzlabot medikamentu iepakojumu un lietošanas instrukcijas, skaidrāk aprakstīt medikamentu dozēšanu, īpaši tas būtu nepieciešams pacientiem un to aprūpētājiem ar ierobežotu lasītprasmi vai spējām veikt aprēķinus,” izteicies pētnieks Henrijs Spillers (Henry Spiller) no Ohaio štata universitātes Medicīnas koledžas.

Tēmas