Kāpēc ir jāēd ķirbis? Un – tieši tagad
foto: LETA
Ķirbis.
Esi vesels

Kāpēc ir jāēd ķirbis? Un - tieši tagad

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ķirbī ir 90 % ūdens. Ja esat sākuši jaunu skaistu dzīvi, slaidajai līnijai tas būs ļoti draudzīgs produkts. Bet tā nav vienīgā labā īpašība. Ķirbis patiešām ir veselīgs.

Parastais ķirbis (Cucurbita pepo) ir viengadīgs augs. Ir vairāk nekā 45 ķirbju veidu, un tie atšķiras gan ar krāsu, gan formu. Pēc morfoloģiskās klasifikācijas sanāk, ka ķirbis ir oga, taču pārsvarā mēs uz to raugāmies kā uz dārzeni.

Interesanti, ka ķirbis aug visos kontinentos, izņemot Antarktīdu, un ne bez pamata cilvēki to audzē. Tas nudien ir vērtīgs. Turklāt ēdamas ir visas ķirbja daļas – sēklas, mīkstums un mizas, pat lapas un ziedi.

Ķirbis ir lielisks K un E vitamīnu, folskābes, riboflavīna un citu B grupas vitamīnu avots. Tas satur arī C vitamīnu, taču termiski apstrādātā ķirbī tā būs maz. No minerālvielām var izcelt kālija, vara un mangāna daudzumu un dzelzi. Taču visvairāk ķirbis izceļas ar antioksidantu saturu, konkrēti, bēta karotīnu, ko organisms var pārvērst par A vitamīnu un kas var veicināt veselību.

Ietekme uz veselību

  • Produkti, kas satur daudz bēta karotīna, var palīdzēt samazināt atsevišķu audzēju risku, piemēram, prostatas vēža un resnās zarnas vēža risku.
  • Tā kā ķirbī ir šķiedrvielas, kālijs un C vitamīns, tas var palīdzēt uzturēt sirds veselību un samazināt paaugstinātu asinsspiedienu.
  • Ķirbja iekļaušana uzturā var samazināt draudus saslimt ar astmu, kā arī attālināt novecošanas procesus.
  • Ķirbja ēšana var palīdzēt normalizēt glikozes uzsūkšanos un tiek saistīta ar mazāku otrā tipa diabēta risku.
  • Ķirbis ir vērtīgs produkts redzei, jo var samazināt ar vecumu saistītās mākulas deģenerācijas risku.
  • Bēta karotīns, kas, apēdot ķirbi, organismā tiek pārvērsts par A vitamīnu, stiprina organisma aizsargspējas. Tas veicina balto asinsķermenīšu veidošanos, kuri savukārt cīnās ar infekcijām. 

Būs skaista āda!

Ja vēlaties saglabāt vai iegūt skaistu un veselu ādu, ķirbis būs pareizā izvēle, jo tā sastāvā esošie savienojumi – C un E vitamīns, kā arī bēta karotīns – palīdz uzlabot ādas tekstūru un pasargā to no saules radītajiem bojājumiem. 

Kā izvēlēties ķirbi

  • Pērciet tādu ķirbi, kas ir stingrs un gana smags savam izmēram.
  • Ķirbja krāsai ir jābūt vienmērīgai (arī tad, ja tas ir krāsains).
  • Apgrieziet ķirbi otrādi un uzspiediet ar īkšķiem uz tā pamatnes – tai ir jābūt stingrai.
  • Nepērciet ķirbi, kam ir skrāpējumi, iegriezumi vai mīksti plankumi.
  • Vienmēr pārliecinieties, ka ķirbja kātiņš ir savā vietā.
  • Nebaidieties no kosmētiskiem defektiem vai insektu radītiem bojājumiem uz ķirbja virsmas – tie neietekmēs garšu.

Idejas, kā apēst ķirbi: 

  • Izspiest svaigu ķirbju sulu, liekot to spiedē ar visu mizu
  • Gatavot ķirbju krēmzupu
  • Pagatavot ķirbju biezeni, ko vēlāk var iekļaut citās receptēs un var arī sasaldēt
  • Pagatavot pastas mērci, papildinot ķirbju biezeni ar ķiploku un sīpolu
  • Izcept ķirbju pankūciņas
  • Pagatavot keķsiņus no ķirbja un burkāniem
  • Ķirbi var ēst arī svaigu - rīvējiet salātos, gatavojiet smūtijus, aukstās zupas un grauziet tāpat