foto: no privātā arhīva
Ilga mūža recepte: Dievs, viskijs, cigāri
Ričards Overtons 30 gadu vecumā brīvprātīgi devās dienēt armijā un karoja Klusajā okeānā.
Dabasspēks
2019. gada 6. janvāris, 05:01

Ilga mūža recepte: Dievs, viskijs, cigāri

Kas Jauns Avīze

Nosvinējis savus šīs zemes pēdējos Ziemassvētkus, īsi pirms gadu mijas aizsaulē 112 gadu vecumā devās ASV vecākais Otrā pasaules kara veterāns, arī vecākais amerikānis, Ričards Overtons. Par sava ilgā mūža noslēpumu viņš dēvēja Dievu, cigārus un viskiju.

Overtons piedzima 1906. gadā un lielāko mūža daļu pavadīja Ostinā Teksasā. Viņš nomira rehabilitācijas iestādē, kur nesen bija hospitalizēts pneimonijas dēļ.

Trīsdesmit gadu vecumā kā brīvprātīgais Overtons iestājās ASV armijā aviācijas inženieru bataljonā un 1941. gada decembrī ieradās Havaju salās, Pērlharborā, neilgi pēc Japānas uzbrukuma.

Otrā pasaules kara laikā viņš trīs gadus nodienēja armijas vienībā, kas toreizējos rasu segregācijas apstākļos bija veidota tikai no melnādainajiem karavīriem un virsniekiem. Overtons piedalījās smagās kaujās ar Japānu Klusajā okeānā.

2013. gada 11. novembrī toreizējais ASV prezidents Baraks Obama pagodināja viņu Veterānu dienas ceremonijā Ārlingtonas Nacionālajā kapsētā. “Viņš bija Pērlharborā, kad vēl liesmoja kara kuģi. Viņš bija Okinavā. Viņš bija Ivodzimā, par kuru sacīja: “Es izkļuvu no turienes tikai ar Dieva žēlastību,”,” toreiz teica Obama.

foto: no privātā arhīva
Ričards Overtons 30 gadu vecumā brīvprātīgi devās dienēt armijā un karoja Klusajā okeānā.

Pats Overtons par Ivodzimas kauju atcerējās: “Mēs slēpāmies ierakumos, lodes svilpoja pār galvām.” No karalauka viņam vajadzēja iznest kritušos biedrus.

Veterāns klāstīja, ka tik ilgi nodzīvojis pēc Dieva gribas, bet savu lomu spēlējis arī viskijs un cigāri. Iemalkot šo dzērienu un uzvilkt dūmu viņam patika savas mājas verandā. “Es smēķēju cigārus kopš 18 gadiem un joprojām tos smēķēju. Pa divpadsmit gabaliem dienā,” Overtons paudis kādā intervijā.

foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix
2013. gada 11. novembrī Veterānu dienā Ričards Overtons tikās Baltajā namā ar toreizējo ASV prezidentu Baraku Obamu.

Viņa 111. dzimšanas dienai par godu pilsētas padome pārdēvēja par Ričarda Overtona avēniju ielu, kur viņš bija nodzīvojis vairāk nekā 70 gadu.

2015. gadā Japānā 112 gadu vecumā aizsaulē aizgāja Sakari Momons, tobrīd vecākais vīrietis pasaulē.