Esi vesels
2018. gada 15. decembris, 07:16

Dermatologi sola vakcīnu, kas izskaustu problēmu, ar kuru ikdienā cīnās tūkstošiem pusaudžu

"Patiesā Dzīve"

Nepatīkamā ādas problēma, ko dermatologi dēvē par akni, bet tautā sauc par pinnēm, īpaši bieži nomoka pusaudžus pubertātes vecumā un jauniešus, bet var parādīties arī vēlāk.

Visbiežāk akne novērojama uz sejas, un tāpēc, īpaši, ja āda ir iekaisusi vai pat parādās strutas, ļoti cieš jauniešu pašapziņa un psihoemocionālais stāvoklis. Amerikas zinātnieki izpētījuši, ka no aknes cieš 14 % sieviešu vecumā no 26 līdz 44 gadiem, lai gan tā nebūt nav tikai sievietēm raksturīga kaite. Diemžēl pieejamās ārstēšanas metodikas dažkārt izraisa negatīvus blakusefektus (no pārāk sausas un alerģiskas ādas līdz pat depresijai).

Šo iemeslu dēļ Kalifornijas Universitātes dermatologi (Sandjego) ir sākuši pētījumus par alternatīvu aknes ārstēšanas metodiku. Viņu idejas pamatā ir doma par speciālas vakcīnas radīšanu.

Vispirms zinātnieki izpētīja visu procesu, kura dēļ rodas iekaisuma dermatoze un parādās pinnes. Lūk, ko viņi atklāja -

Izrādās, visā vainojama baktērija ar skaistu nosaukumu "Propionibacterium acne", precīzāk, toksistais sekrēts, kuru šī baktērija izdala. Tālākie pētījumi, protams, bija saistīti ar vēlmi noskaidrot, vai šī toksiskā faktora aktivitāti varētu ietekmēt ar antivielām. Tika veikti pētījumi gan ar laboratorijas pelēm, gan ar laboratorijā izaudzētu cilvēka ādas šūnu kultūru. Izrādījās, ka gan vienā, gan otrā gadījumā antivielu vakcīnas ievadīšana toksiskajā sekrētā ievērojami samazināja P. acnes baktērijas, kā arī iekaisumu radošo citokīnu augšanu.

Pētījuma autori atzīst, ka šis ir milzu izrāviens dermatoloģijā, jo vakcīna darbojas pat tad, ja āda ir gluži vai apsēsta ar kaitīgajām baktērijām. Un vēl kāda šīs ārstēšanas metodes priekšrocība – tai nav kaitīgu blakusiedarbību un tā nebojā ādas labo mikrofloru.