foto: Shutterstock
Kā sadedzināt taukus bez treniņiem
Diētas
2018. gada 8. decembris, 06:35

Kā sadedzināt taukus bez treniņiem

"Tautas Veselības Avīze"

Kembridžas universitātes zinātnieki atraduši "burvju atslēdziņu", kā likt organismam aktīvāk sadedzināt taukus bez papildu fiziskās slodzes, raksta žurnāls "Nature Communications".

Puse šī noslēpuma ir brūnie tauki. Atšķirībā no baltajiem taukiem to šūnās ir daudz mitohondriju, un tie var viegli producēt siltumu. Brūno tauku daudz ir lāčiem un citiem aukstumizturīgiem dzīvniekiem. Arī zīdaiņiem ir salīdzinoši daudz brūno tauku, taču ar laiku to īpatsvars organismā mazinās. 

Arī baltie tauki no pasīva pārsvarā uzkrājoša audu veida var pārvērsties brūnajos taukos. Šo procesu var veicināt norūdīšanās, taču ir vēl kāds mehānisms. Kembridžas zinātnieki jau 2012. gadā atraduši molekulu BMP8b, kas regulē brūno tauku aktivāciju.

Eksperimentu laikā ar pelēm pierādīts, ka bez gēna, kas atbildīgs par BMP8b sintēzi, pelēm brūnie tauki izzuda. Tagad pēta, kā BMP8b papildu ievadīšana varētu palielināt brūno tauku īpatsvaru un vielmaiņas aktivitāti. Tikai 100 grami brūno tauku spēj sadedzināt papildus 3400 kilokaloriju dienā.