foto: Shutterstock
Vienkāršs veids, kā novērst hronisku nogurumu
Esi vesels
2018. gada 5. decembris, 12:10

Vienkāršs veids, kā novērst hronisku nogurumu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Kādā nesenā pētījumā secināts, ka uztura bagātinātāji, kas satur antioksidantus, jo īpaši E vitamīns, spēj novērst mitohondriju darbības problēmas – ģenētiskus traucējumus, kas izraisa mialģisko encefalomielītu (ME)/hronisku nogurumu, diabētu, bipolāros traucējumus, šizofrēniju, Alcheimera slimību un Pārkinsona slimību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Filadelfijas bērnu slimnīcas pētnieki norāda, ka visi pārbaudītie antioksidanti spēja palīdzēt novērst slimību, taču, šķiet, visefektīvākais bija tieši E vitamīns un N-acetilcisteīns (NAC). Tieši tiem piemīt vislielākais potenciāls samazināt daudzus slimības simptomus, tostarp muskuļu vājumu, redzes un dzirdes traucējumus, sirds, aknu un nieru slimības, kā arī kuņģa un zarnu trakta traucējumus, kā arī pagarināt slimnieku dzīvildzi.

Pētnieki pārbaudīja septiņus antioksidantus testos ar laboratorijas zebras zivīm. Izmēģinājumos ar koenzīmu Q10 (ko bieži lieto, lai novērstu mitohondriju darbības traucējumus), C vitamīnu, alfa liposkābi un B13 vitamīnu (orotātu) iegūtie rezultāti nebija tik viennozīmīgi.

Uztura bagātinātāji, kas uzrādīja vislabākos rezultātus, spēja samazināt oksidatīvo stresu – disbalansu starp imūnsistēmas saražoto brīvo radikāļu daudzumu un tās spēju tikt ar tiem gala –, tā ir tipiska pazīme, kas norāda, ka ir traucētas mitohondriju funkcijas.