foto: Shutterstock
Dabīgi līdzekļi, kas palīdzēs samazināt stresu
Dabasspēks
2018. gada 14. maijs, 05:24

Dabīgi līdzekļi, kas palīdzēs samazināt stresu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Visi šie ieteikumi ir izrādījušies efektīvi, lai novērstu dažādus trauksmes stāvokļus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ēdiet zivis un lietojiet zivju eļļu un linsēklas.

Ja uzturā trūkst dokozoheksaēnskābes (DHS), savienojuma, kas ir zivju eļļā (Omega 3 taukskābe), šāds stāvoklis tiek saistīts ar palielinātu trauksmes risku. Neaizstājamās taukskābes var atvieglot pēcdzemdību stresu, normalizēt kortizola līmeni, kā arī atvieglot pirmsmenopauzes un menopauzes trauksmi sievietēm. 

Ieteicamā deva: 20 g (vai vairāk) DHS un eikozānpentaēnskābes (EPS) dienā.

Lietojiet papildus magniju.

Pētījumi ar dzīvniekiem saista trauksmi ar magnija deficītu, 2 savukārt magnija kombinēšana ar B6 vitamīnu var samazināt trauksmi, kas ir raksturīga pirmsmenstruālajam sindromam, un arī kopumā var palīdzēt sievietēm ar nelielu trauksmi. 3

Ieteicamā deva: magnijs – 200–600 mg; B6 vitamīns (piridoksīns) – 50 mg dienā.

Pievienojiet papildu C vitamīna devu.

Ja lielā devā pastāvīgi lieto C vitamīnu, tas var palīdzēt samazināt trauksmi un normalizēt paaugstinātu asinsspiedienu, kas rodas stresa ietekmē. 

Ieteicamā deva: 8 g dienā, dalot šo daudzumu pa 2 g un uzņemot četrās atsevišķās reizēs.

Pievienojiet asumiņu.

Pierādīts, ka DHS sintēzi uzlabo kurkumīns, kurkumas sastāvdaļa, kas ir raksturīga indiešu virtuvei un ko pārdod arī uztura bagātinātāju formā. Sevišķi labi iedarbojas, ja DHS uzņemta no vegāna avota kā linsēklu eļļa.4
Ieteicamā deva: 500 mg kurkumīna divas reizes dienā (kapsulu veidā).

Pabarojiet zarnu baktērijas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ēdot vairāk prebiotiku, var kompensēt bojājumus, ko radījis stress, jo tiks pabarotas labās zarnu baktērijas un veicināta to augšana. Prebiotikas ir augu šķiedrās, piemēram, svaigās cigoriņu saknēs, svaigos Jeruzalemes artišokos, svaigās pieneņu lapās, svaigos ķiplokos, lokos un sparģeļos, kā arī svaigos un termiski apstrādātos sīpolos. Sākotnējie laboratoriskie pētījumi liek domāt, ka prebiotikas var palīdzēt arī aizsargāt labās baktērijas stresa pilnos apstākļos. Tā saka zinātnieki no Kolorado Universitātes, kas uzskata, ka tās var pat palīdzēt atjaunot labu miegu, kas trauksmes laikā ir traucēts. 5
Probiotikas, pie kurām pieder jogurts, kefīrs un fermentētie dārzeņi, piemēram, skābētie kāposti, papildina zarnu traktā labās baktērijas.

Esiet aktīvi.

Teksasas zinātnieki pārskatījuši dučiem pētījumu, kuros atklājusies kustību ietekme uz smadzeņu daļām, kas var palīdzēt tikt galā ar depresiju un trauksmi. Novērots, ka jau pēc 25 minūšu ilgām fiziskajām aktivitātēm var uzlaboties garastāvoklis un samazināties stresa līmenis.
Ieteicams: nedēļā 2–2,5 stundas mērenas līdz augstas intensitātes fizisko aktivitāšu.

Meklējiet garšaugus.

Melburnas Universitātes pētnieki atklājuši, ka nozīmīgas spējas samazināt trauksmi īpaši smagos gadījumos piemīt augam, kura nosaukums ir kava (Piper methysticum). Jau pēc sešām nedēļām samazinājušās trauksmes izpausmes, turklāt kavai nav nekādu blakusefektu vai atkarību veidojošas iedarbības. 

Lai samazinātu trauksmi, depresiju un novērstu miega traucējumus, var izmantot arī asinszāļu (Hypericum perforatum) ekstraktus, 8 kas jau izsenis lietoti tradicionālajā medicīnā. Pierādīts, ka tie ir tikpat efektīvi kā antidepresanti, bet tiem ir daudz mazāk blakusefektu. Asinszāļu ekstraktu iedarbība sekmē serotonīna receptoru skaita palielināšanos, nevis tikai paaugstina serotonīna līmeni, un tas var būt risinājums depresijas slimnieku ārstēšanā.

Ieteicamā deva: 120 mg kavas divas reizes dienā; 300–1000 mg asinszāļu ekstrakta dienā.