foto: Shutterstock
Seja spēj pateikt ļoti daudz par tavu veselības stāvokli
2018. gada 16. aprīlis, 06:35

Seja spēj pateikt ļoti daudz par tavu veselības stāvokli

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Vai seja atspoguļo mūsu veselības stāvokli? Tāds uzskats valdīja antīkajā pasaulē, un ārsti un zinātnieki mūsdienās tam sliecas piekrist. 

Zinātniskajos pētījumos apstiprināts, ka fiziognomikai ir savs pamats. Ņemsim par piemēru kaut vai ieloci auss ļipiņā – pētījums apliecina, ka tā norāda uz sirds slimību, savukārt, lai izskaidrotu citas zīmes, nav pat vajadzīgi pētījumi, pietiek ar veselo saprātu. Tomēr der atcerēties, ka minētās pazīmes, kas ir ierakstītas sejā, ir tikai norādes, tās nav diagnozes. 

Vaigi 
Sārti vaigi tiek uzskatīti par plaukstošas veselības zīmi, taču tie var norādīt arī uz veselības problēmām: paaugstinātu asinsspiedienu un Kušinga sindromu, kad virsnieru dziedzeri pastiprināti izstrādā kortizolu.

Lūpas
Liela, pietūkusi apakšlūpa raksturīga cilvēkiem ar hroniskiem aizcietējumiem, savukārt plānas lūpas var norādīt uz vāju vairogdziedzera darbību (hipotireozi). Bālas lūpas var liecināt par anēmiju, savukārt neparasti lielas lūpas – norādīt uz Dauna sindromu. Biežas čūlas uz lūpām var vēstīt par plaušu vai citām elpošanas sistēmas problēmām, savukārt balti punktiņi uz tām rada aizdomas par zarnu parazītiem. 

Uzacis
Plānas uzacis var norādīt uz vāju vairogdziedzera darbību – organismam trūkst tiroksīna, proti, hormona, kas nodrošina barības vielu izmantošanu matu folikulos, attiecīgi – gadā par to veselīgumu. Platas un biezas uzacis tiek uzskatītas par spēcīga organisma pazīmi, savukārt uzacis, kam vietām trūkst matiņu, var norādīt uz cukura līmeņa traucējumiem un diabētu. 

Deniņi
Iekrituši deniņi var liecināt par dehidratāciju, savukārt izteiktas vēnas un asinsvadi to apvidū norāda uz paaugstinātu asinsspiedienu. 

Mati
Ja sievietes mati tiecas kļūt plānāki, tas var norādīt uz pārāk aktīvu vairogdziedzera darbību, savukārt sieviešu plikpaurība var būt dzelzs deficīta pazīme. 

Acis
Ja raizējaties par savu holesterīna līmeni, ieskatieties acīs. Smalka balta līnija ap varavīksneni patiesi var norādīt uz paaugstinātu holesterīna līmeni. Par to liecina arī nelielas tauku nogulsnes acu baltumos. Savukārt mazi tauku dziedzerīši vai pinnes uz acu plakstiņiem un uz ādas ap acīm ir vēl viens apliecinājums, ka ķermenis pietiekami efektīvi nepārstrādā taukus. Tumši loki ap acīm var norādīt uz sliktu veselības stāvokli, kā arī uz pārtikas alerģiju vai nepanesību. Maisiņi zem acīm, iespējams, liecina par nieru darbības traucējumiem, savukārt nokareni plakstiņi var būt aknu pārslodzes pazīme. 

Ausis
Krunciņas vai ieloces uz ausu ļipiņām norāda uz sirds slimību, turklāt šim apgalvojumam ir arī zinātnisks pamatojums. Kādā pētījumā atklāts, ka cilvēkiem ar ielocēm uz ausu ļipiņām ir par desmit procentiem augstāks risks saslimt ar sirdskaiti. 1

Mute
Apsārtušas smaganas, kas bieži asiņo, var būt smaganu slimības jeb periodontīta vai gingivīta pazīme. Antīkajā pasaulē uzskatīja, ka smaganu apsārtums norāda uz “pārmērīgu karstumu asinīs”. Bāla mutes gļotāda var liecināt par anēmiju, savukārt smaganas, kas atkāpjas no zobiem, ir vēl viena periodontīta pazīme. 

Āda
Jau sen zināms, ka dzeltena āda un acis ir tā sauktās dzeltenās kaites (A hepatīta) pazīmes, kam raksturīgi aknu bojājumi. Tomēr tā nav vienmēr. Izrādās, vainīgi var būt arī medikamenti – zāles pret cukura diabētu vai augstu asinsspiedienu. 
Kādā pētījumā atklāts, ka krunciņas, kas neapšaubāmi ir arī novecošanās pazīme, var norādīt uz osteoporozi, bet gados vecākiem cilvēkiem parasti arī ir lielāka iespēja ciest no osteoporozes. 

Tēmas