foto: Shutterstock
Kašķīgi cilvēki no Viļķenes aizbaida jaunu dakteri - tagad tur vairs nav neviena ārsta
Parasti pie ārsta jāpagaida rindā un pēc pieraksta. Sūdzmaņu dēļ Viļķene palikusi bez ārstes.
2018. gada 3. aprīlis, 06:14

Kašķīgi cilvēki no Viļķenes aizbaida jaunu dakteri - tagad tur vairs nav neviena ārsta

Kas Jauns Avīze

Limbažu novada Viļķenes kašķīgākie iedzīvotāji ar savu attieksmi aizbaidījuši jaunu mediķi, un tagad pagasts palicis bez ģimenes ārsta.

Pēc ilgiem medicīnā nostrādātiem gadiem ar 1. janvāri līdzšinējā ģimenes ārste devās pensijā, un viņas vietā stājās Marita Kreituse, kurai ārsta prakse ir arī Ainažos, vēsta Vidzemes televīzija un portāls lsm.lv.

Divas sūdzības

Līdztekus sertificēšanai tika gatavota jaunā Viļķenes ģimenes ārsta prakses vieta, kas tikko pārbūvēta atbilstoši mūsdienu prasībām. Darbi nedaudz ieilga, taču, lai iedzīvotāji nepaliktu bez veselības aprūpes, ārste turpināja konsultēt. Tomēr bija tādi, kam nepatīk, kā jaunā ārste strādā, un viņi uzrakstīja divas sūdzības Veselības inspekcijai. “Kad plānoja atvērt ārsta praksi, bija iecerēts ārsta palīgs, bet viņam tika piedāvāts labāk apmaksāts darbs. Arī ar iepriekšējās dakteres māsiņu nesanāca sadarbība, līdz ar to daktere palika viena. Viņai nācās veikt visas pārsiešanas, procedūras, pieņemt pacientus, reģistrēt. Līdz ar to varbūt nevarēja sazvanīt, lai pierakstītos. Tad bija neapmierināti, ka nevar sazvanīt. Daktere teica, ka jāpierakstās, jo bez pieraksta nevar pieņemt,” Vidzemes televīzijai stāsta Viļķenes pagasta pārvaldes vadītāja Baiba Eglīte.

Var braukt uz Ainažiem vai Limbažiem

Marita Kreituse pēc diviem mēnešiem negatīvās attieksmes dēļ pameta Viļķeni un tagad pacientus pieņem tikai Ainažos. Viņa neatsaka arī viļķeniešiem, taču tagad līdz dakterei jāmēro aptuveni 40 kilometru. Ja nav sava auto, atliek ar autobusu braukt uz Salacgrīvu, bet no turienes uz Ainažiem. Var arī doties pie ārsta Limbažos, līdz turienei ir tikai 18 kilometru.
“Mēs bijām pieraduši, bijām izlutināti, ka var pie daktera nepiesakoties ieiet momentā pa durvīm un viņa tur ir un pieņems,” saka Viļķenes iedzīvotāja Inese Krauja.
“Paši tās mākslīgās rindas radīja, iepriekš nepieteicās un visi gāzās. Neiecietība. Es un mana ģimene, daudzi pazīstamie palika pie dakteres Kreituses,” Vidzemes televīzijai stāsta Laila Fridberga, kura ar “pilnu mašīnu” pošas uz Ainažiem.

Cerības ir

Par pašvaldības līdzekļiem labiekārtotās doktorāta telpas Viļķenē stāv tukšas. Pagasta pārvaldniece cer, ka tuvākajā laikā darbu tur varētu sākt ārsta palīgs. Vēl ir cerība uz kādu jauno speciālisti, kura vēl studē rezidentūrā, bet pēc tās beigšanas būtu gatava Viļķenē strādāt par ģimenes ārsti. Limbažu slimnīcas valdes priekšsēdētāja, ģimenes ārste Gunta Ozola sola, ka varētu “kopā ar savu ārsta palīgu aizbraukt uz pieņemšanu vienreiz nedēļā”. Lai Viļķenē reģistrētu ģimenes ārsta praksi, par pašvaldības līdzekļiem plānots iegādāties kardiogrāfu, zīdaiņu un pieaugušo svarus, solīts arī fizioterapeits.