foto: Evija Trifanova/LETA
Glaukoma jau gadiem ir izplatītākais invaliditātes izraisītājs
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas acu ārste Sandra Ausekle.
Runā speciālists
2018. gada 13. marts, 19:39

Glaukoma jau gadiem ir izplatītākais invaliditātes izraisītājs

LETA

Glaukomas radīta invaliditāte kopš 2007.gada ir izplatītākais invaliditātes izraisītājs, apsteidzot dažāda veida traumas, šodien preses konferencē sacīja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas acu ārste Sandra Ausekle.

Pēc viņas paustā, pēdējos gados palielinājies ne tikai glaukomas radītas invaliditātes īpatsvars, bet arī pirmreizējo glaukomas dēļ invaliditāti ieguvušo cilvēku skaits. Trešdaļai pacientu darbspējīgā vecumā tiek piešķirta trešās grupas invaliditāte, bet divām trešdaļām nestrādājošo tiek konstatēta smaga vai ļoti smaga invaliditāte.

Ausekle norādīja, ka patlaban mainījusies arī glaukomas radītas invaliditātes smaguma struktūra, proti, palielinājies pirmās grupas invalīdu skaits, kuriem aklums radies tieši glaukomas dēļ.

Stradiņa slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja Guna Laganovska skaidro, ka glaukoma ir ļoti "viltīga" slimība, jo pacienti ilgstoši nezina par slimības esamību, jo viņi jūtas labi, nav vērojami nekādi simptomi, turklāt arī redze mēdz būt lieliska. Diemžēl glaukomas gadījumi līdz ārstiem nonāk vēlu, tāpēc cilvēkiem ļoti svarīgi sekot līdzi savu acu veselībai.

Vienlaikus Laganovska uzsvēra, ka glaukoma ir ļoti smaga slimība, jo tās pēdējās stadijās cilvēki gandrīz pilnībā zaudē redzi, kā rezultātā kļūst arī par redzes invalīdiem, kuru skaits arvien pieaug.

Slimnīcas ārste Anete Kursīte norāda, ka glaukomas gadījumā nepietiek tikai ar profilaktisku aprūpi, tās veiksmīgai ārstēšanai nepieciešama savlaicīga diagnostika - pilna redzes pārbaude.

Ārstes ieteikums cilvēkiem pēc 50 gadiem ir veikt pilnu redzes pārbaudi reizi gadā, savukārt gadījumos, kad ir aizdomas par glaukomu, pārbaudi būtu jāveic trīs līdz četras reizes gadā.

Glaukoma ir hroniska progresējoša acu slimība, kuru savlaicīgi neārstējot rodas neatgriezenisks aklums. Slimībai raksturīgs paaugstināts acu spiediens, kura rezultātā notiek redzes nerva atrofiskas izmaiņas. Neraugoties uz būtiskiem sasniegumiem oftalmoloģijā, joprojām daudzi cilvēki zaudē redzi glaukomas dēļ. Šī iemesla dēļ būtiski savlaicīgi diagnosticēt glaukomu un sākt spiediena pazemināšanas terapiju.