Esi vesels
2018. gada 12. marts, 09:23

Imants Paeglītis: valsts lielākajā slimnīcā nākas strādāt ar "drūmi vecām iekārtām"

Jauns.lv / LETA

Ja saistībā ar veselības aprūpes reformām pamazām tiek risināts ārstu pieejamības jautājums, tad kvalitatīvu aprūpi aizvien traucē sniegt vecās medicīnas iekārtas, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" atzinis Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājs Imants Paeglītis.

Viņš uzsvēra, ka Austrumu slimnīcā lielākā daļa iekārtu ir pirktas 2009.gadā. "Ņemot vērā medicīnas attīstību, tās ir ļoti vecas iekārtas. Sliktā finanšu situācija līdz šim ir tikai eskalējusi problēmu," atzina Peglītis.

Slimnīcas vadītājs atzina, ka varētu vairāk ekspluatēt pirms diviem gadiem atklāto operāciju bloku, bet nav aprīkojuma - daļa operāciju zāļu stāv bez aprīkojuma.

Peglītis cer, ka Austrumu slimnīca spēs sakārtot finanšu situāciju un attiecīgi attīstīties tālāk, investēt naudu aprīkojumā, iekārtās. "Ārstu un māsu trūkums, arī, protams, ir akūts," viņš piebilda.

Austrumu slimnīcas problēmas finanšu jomā viņš raksturoja kā ļoti sarežģītas - no vienas puses, vairākās jomās ir nepietiekams finansējums, no otras puses, ir arī jomas, kur iekšējas pilnveidošanas rezultātā ir iespējams panākt līdzekļu ietaupījumu.

Šobrīd tiekot vērtēts šī gada budžets, lai veiktu tādus izdevumu samazinājumus, kas ļautu 2018.gadu noslēgt ar uz pusi mazākiem zaudējumiem nekā iepriekšējo gadu. Pērn provizoriskie slimnīcas zaudējumi bija ap četriem miljoniem eiro. Slimnīcas vadītājs cer šogad tos samazināt līdz diviem miljoniem eiro.

"Mēģināsim sekot, lai neaug pakalpojumu izmaksas. Lielu artavu izdevumu samazināšanas plānā dod arī tas, ka Austrumu slimnīcā vairs neietilpst Linezera slimnīca, kas nodota Aizsardzības ministrijai. Domāju, ka slimnīcas zaudējumu mazināšanas iespējas nav izsmeltas ne šogad, ne nākamgad. Piemēram, tas pats iekārtu jautājums - ļoti liela nauda aiziet veco iekārtu remontam un uzturēšanai. Tās nomainot, šie izdevumi būtiski samazināsies," norādīja Paeglītis.