foto: Shutterstock
Britu zinātnieki atklājuši veidu, kā gripas vīruss var palīdzēt vēža ārstēšanā
2018. gada 1. februāris, 05:40

Britu zinātnieki atklājuši veidu, kā gripas vīruss var palīdzēt vēža ārstēšanā

Kasjauns.lv

Zinātnieki apstiprinājuši, ka modificētā gripas vīrusa forma ir pārprogrammēta tā, lai spētu iznīcināt aizkuņģa dziedzera vēža šūnas, tai pat laikā nekaitējot veselajām šūnām, vēsta "The Telegraph".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zinātnieki spējuši pierādīt, ka gripas vīrusu var injicēt asinsritē, lai iznīcinātu vēža šūnas, kuras, iespējams, slimībai progresējot, ir izplatījušās uz citām ķermeņa daļām.

“Jaunais vīruss inficē un iznīcina aikuņģa dziedzera vēža šūnas, izraisot nelielas blakusparādības blakus esošajos veselajos audos,” skaidrojis Londonas Karalienes Mērijas universitātes Vēža izpētes institūta pētnieks. 

Zinātnieku komanda apgalvo, ka šī progresīvā metode varētu kļūt par daudzsološu ārstēšanas veidu vienai no agresīvākajām vēža formām.

Katru gadu Lielbritānijā tiek diagnosticēti aptuveni 9 800 pacienti ar aizkuņģa dziedzera vēzi, un tikai pieciem procentiem no viņiem ir izredzes izdzīvot, audzēja agresivitātes dēļ. 

Vēža institūta pētnieks uzsvēris: “Ja mēs spēsim apstiprināt šos rezultātus cilvēku klīniskajos pētījumos, tad tas var kļūt par jaunu un daudzsološu ārstēšanas veidu pacientiem ar aizkuņģa dziedzera vēzi, apvienojot to ar esošajām ķīmijterapijas zālēm, lai iznīcinātu neatlaidīgās vēža šūnas.”

Aizkuņģa dziedzera vēzim parasti ir tendence atrasties grūti iekļūstošajā “stroma”slānī, kas līdzinās stingriem rētaudiem.
Tas apgrūtina ārstēšanu, taču gripas vīruss spēj iefiltrēties stromā un inficēt to, sasniedzot galvenās audzēja šūnas.

Zinātnieki atklāj, ka jaunā metode ir radījusi līdz šim visselektīvāko vīrusu vēža terapijai, kas ļauj to droši injicēt, lai izplatītu pa visu ķermeni.

Aizkuņģa dziedzera vēža izpētes fonda izpilddirektore Megija Blanka, kas daļēji finansējusi šo pētījumu, atzina: ”Ir aizraujoši redzēt, ka šis darbs bijis veiksmīgs, ar tik pozitīviem rezultātiem".

Šobrīd pētījuma komanda vēlas iegūt finansējumu, lai nākamos divus gadus pārietu uz klīniskajiem pētījumiem cilvēkiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās