Brīnumdare bērzu sula: veselībai jāizdzer kopumā 6 litri
Par bērzu sulu labvēlīgo ietekmi uz cilvēku organismu runāts gana daudz. Tās attīra organismu, uzlabo imunitāti, apgādā ķermeņa šūnas ar organiskajām skābēm, uzlabo vielmaiņu, tīra nieres, izskalo sāļu nogulsnējumus no kaulu locītavām, attīra asinis no liekajām vielām un veic vēl daudz organismam labvēlīgas un arī dziednieciskas funkcijas.
Latvijā populāras ir arī saldenās kļavu sulas, tiesa, to tecināšanas laiks šogad jau beidzies. Tās no organisma izvada ne tikai nevajadzīgos sārņus un šlakvielas, bet var atbrīvot arī no naida, dusmām un vairot pozitīvas emocijas. Tici vai ne – dziednieks Ziedonis Kārkliņš stāsta, ka kļavu sulu dzeršana spēj ietekmēt pat karjeras izaugsmi un piesaistīt naudu. Sulas sastāvā ir 99% ūdens, kurā ieprogrammēta koka enerģētika. Dzerot sulu, tā tiek pārnesta uz cilvēku.
Taču izrādās, ir arī citi koki, kuru sula mums būtu tikpat noderīga. Piemēram, no alkšņa tecinātās. To iegūšanai der kā baltalkšņi, tā melnalkšņi. Sulīgāki gan ir pirmie. Tiesa, ir visai grūti uztrāpīt īsto brīdi. Ziedonis Kārkliņš min, ka tas ir laiks sprīdis kaut kad starp kļavu un bērzu sulām, kad vietām vēl palicis pēdējais sniegs (ja tāds bijis).
Noderīgas varētu būt arī liepu, ozolu un citu koku sulas. Tomēr, nesarežģījot dzīvi un nemetoties trakos eksperimentos, droši vari palikt uzticīga klasikai.
Sula organisma tīrīšanai
Visvairāk organismam labvēlīgo vielu sulās ir vēl četras stundas pēc tecināšanas. Bet jau pēc dienas tajās sākas rūgšanas process.
Mēdz teikt, ka bērzu un kļavu sulas var dzert, cik tik lien. Pēc līdzības ar ūdeni izskan pat diennakts norma – divi litri svaigi tecinātā garduma. Tomēr viedoklis par „obligāto” nav viennozīmīgs, jo jādzird arī gluži pretējais, ka tik liela šķidruma uzņemšana organismā nemaz nav vēlama un lieki noslogo nieres. Tāpēc tām, kas radušas dzert mazāk, būs gana arī ar divām glāzēm dienā. Kopumā sulu tecināšanas laikā vajadzētu pievārēt sešus litrus sulas. To labvēlīgo iedarbību jutīsi, ja sulas dzersi kursa veidā – litru dienā desmit dienas pēc kārtas. Vari sarīkot īpašu atslodzes dienu.
Tad dzer daudz svaigas bērzu sulas un ēd tikai rupju rudzu maizi. Tas palīdzēs izvadīt no organisma ziemā sakrātos sārņus.
Ja tev nav problēmu tikt pie bērzu sulas lielākos apjomos, vari tās izmantot ēdiena gatavošanā, aizstājot ūdeni. Atceries, ka bērzu sula ir labākais pirts dzēriens – gan svaigas, gan ieskābušas.
Sula sejai un matiem
Bērzu sulas lieliski noder skaistumkopšanas procedūrās. Stāsta, ka stāsts par iešanu šampanieša vannā esot tīrās muļķības un nekāda jaukā procedūra tā nemaz neesot.
Mērcēšanās bērza sulu baļļā varētu būt krietni patīkamāka un iedarbīgāka. Tiesa, ja tā tev nešķiet pārāk liela izvirtība.
Ar svaigām sulām mazgā seju vai izmanto tās losjona vietā. Tās uzlabos ādas krāsu, elastību. Turklāt bērzu sulā esošās vielas palīdzēs aizsargāt no saules stariem atradušo sejas ādu. Vari svaigu sulu sasaldēt ledus kubiciņos un no rītiem ar tiem atsvaidzināt seju. Tas palīdzēs atmosties, noņems sejai uztūkumu, atsvaidzinās un uzlabos ādas kopējo stāvokli. Ja tavai ādai nav pretenziju pret losjoniem, kas satur alkoholu, tad ņem vienādās devās augstas kvalitātes baltvīna un bērzu sulas un sajauc. Vīns sulu iekonservēs, tāpēc losjonu kādu laiku varēsi saglabāt.
Vari sarīkot arī matu atveseļošanas kūri, regulāri tos skalojot bērzu sulās. Sevišķi tas ieteicams, ja tie ir plāni, neveselīgi, lēni aug vai netiec vaļā no blaugznām.
Kā saglabāt
Vispierastākais un arī vislabākais veids, kā sulas pietaupīt, ir to skābēšana vai raudzēšana. Ir gan dzirdēts, ka skābētajās vairs nav ne nieka no tā labuma, kas svaigajās. Tomēr nez vai mūsu senči tā būtu nopūlējušies, glabādami šo atspirdzinošo dziru vasaras svelmei. Kaut kas no labā (piemēram, koka enerģētiskais spēks) pazūd, bet saskābstot daudzas vielas pārveidojas citos organismam vērtīgos savienojumos. Ir simtiem recepšu, kā bērzu sulas ieraudzēt.
• Vienkāršākā: ielej traukā, hermētiski noslēdz, nekādas īpašas sastāvdaļas tai nemaz nepievieno. Lai sula labāk uzrūgtu, vari pievienot kādu rozīni vai upeņu zariņu. Kamēr sula rūgst, trīs līdz četras dienas tā var uzglabāt istabas temperatūrā (ap 18 C), pēc tam gan labāk nogādāt vēsumā (vidēji 4 – 5 C). Sulu var glabāt arī, ierokot zemē.
• Ja esi gatava eksperimentēt, meklējot garšas nianses, salej sulu vairākās pudelēs un katrā no tām ieliec pa ārstniecības auga zariņam. Šim nolūkam derēs gan piparmētra, gan kadiķis. Sula iegūst īpašu garšu, turklāt papildu ārstniecisku iedarbību.
• Ja vien pa rokai ir kāds koka kubls, raudzē tās pēc sentēvu metodes. Ielej kubliņā svaigu bērzu sulu. Tad virsū uzber pelavas, miežu graudus vai auzas. Pēc laika virsējā kārta sazels un izveidos noslēdzošo slāni, kas kalpos kā vāks. Zem tā taps garšīgs un veselīgs dzēriens, ar ko slāpes veldzēt vasaras svelmē.
• Vēl viens veids, kā sulu mēnesi pagarināt: salej tās plastmasas pudelēs un liec saldētavā. Šādi var uzglabāt arī kļavu sulu. Vasarā atkausē un dzer uz veselību. Vēl gardāk būs, ja atkausēto sulu sajauksi ar kādu vasaras ogu – upeņu, aveņu, zemeņu – sulām.
Nedari pāri kokam
• Vislabāk urbt sulas kokos, kas paredzēti nozāģēšanai.
• Nedrīkst urbt dziļāk par vienu ceturtdaļu no koka diametra.
• Pēc sulu tecēšanas noteikti koka brūce ir jāaiztaisa ar sausu tapiņu, tai jābūt konusveida.
Derīgi padomi