Kā saglabāt ziemai dzērvenes - latviešu dabiskās antibiotikas
foto: Shutterstock
Dzērvenes satur ļoti daudz C vitamīna. Tās ieteicams lietot, ja esi saaukstējies un ja ir urīnceļu iekaisumi.
Dabasspēks

Kā saglabāt ziemai dzērvenes - latviešu dabiskās antibiotikas

Agnese Gabrāne

Klāt rudens un ārā viltīgs laiks. Stiprinām veselību ar dzērvenēm! Portāls Mammamuntetiem.lv iesaka, kā tās saglabāt ziemai.

Man dzērvenes saistās ar īstu rudeni un gumijniekiem. Ar rudeni, jo - kad tad vēl var lasīt dzērvenes, ja ne rudenī? Un ar gumijniekiem - jo, ejot uz purvu, mēs taču neiesim balles kurpēs!

Ne velti dzērvenes tiek sauktas par latviešu dabiskajām antibiotikām. Dzērvenes satur ļoti daudz C vitamīna. Tās ieteicams lietot, ja esi saaukstējies un ja ir urīnceļu iekaisumi. Tāpat tās pozitīvi ietekmē kuņģa - zarnu trakta darbību un mutes veselību, kā arī samazina risku saslimt ar dažādiem audzējiem.

Dzērveņu saglabāšana ziemai

- Sausas dzērvenes saber burkās, aizvāko un tur pagrabā vai ledusskapī.

- Saber trauciņos vai maisiņos un liek saldētavā.

- Gatavo svaigo zapti, ko uzglabā saldētavā.

Dzērveņu svaigās zaptes sastāvdaļas:
dzērvenes
cukurs

Gatavošana:
Skaistās rudens ogas samaļ gaļas mašīnā, pievieno cukuru un ar koka karoti maisa, līdz cukurs izkusis. Pilda trauciņos (kādi redzami attēlā) . Ievietoju saldētavā.

Svaigās zaptes izmantošana:

- Kad rudens vai ziemas tumšajos vakaros ir nogurums, dzērvenes aplej ar karstu ūdeni un bauda kā tēju. Šāda tēja stiprinās imunitāti un lieliski palīdzēs arī saaukstēšanās gadījumā;

- Mamma šo zaptīti liek arī kūkās, ēdam ar pankūkām, māsas našķējās, ēdot kopā ar saldējumu.

Lai visiem laba veselība!

Receptes autore - Agita Gabrāne