Tievē ar diētu, kuras pirmsākumi meklējami akmens laikmetā
Esi vesels
2013. gada 21. septembris, 08:46

Tievē ar diētu, kuras pirmsākumi meklējami akmens laikmetā

Jauns.lv

Pasaulē popularitātes vilni piedzīvo paleo, jeb akmens laikmeta diēta. Šāds uzturs mūsu organismam esot vispiemērotākais.

Izdzirdot vārdu savienojumu paleolīta diēta, prātā uzburas ainiņa ar akmens laikmeta cilvēkiem, kas trūcīgā apģērbā skraida pakaļ mamutiem. Tas nav tālu no patiesības, jo paleolīta diēta patiesi balstās uz tādiem produktiem, ko ēduši cilvēki akmens laikmetā. Runa ir par periodu, kas ildzis aptuveni 2,5 miljonus gadu un beidzies pirms 10 tūkstošiem gadu, kad sākās lauksaimniecības attīstība un notika pāreja uz graudaugiem balstītām maltītēm. Pirms tam alu cilvēku galvenie iztikas avoti bija savvaļas dzīvnieki un augi.

Ja izlemsiet sekot paleolīta diētai, jāatsakās no jebkāda veida graudaugu produktiem, kas jāaizvieto ar dārzeņiem un riekstiem. Graudaugi netiek lietoti tāpēc, ka tie satur  vielas, kas kavē vitamīnu un minerālvielu uzsūkšanos. Daži satur arī glutēnu, kas vainots dažādu gremošanas sistēmu problēmu gadījumā. Ja kāds domā, ka graudaugus veiksmīgi aizvietos ar pākšaugiem, tad diemžēl šāda doma būs jāatmet, jo arī zirņu, lēcu, pupu un zemesriekstu nav atļauto produktu sarakstā. Pākšaugi netiek lietoti tā paša iemesla dēļ kā graudu produkti – tie satur vielas, kas var kavēt citu bioloģiski aktīvu vielu uzsūkšanos un traucēt gremošanas procesus. Arī mūsdienās iecienītie piena produkti diētā nav atļauti, jo akmens laikmetā dzīvnieki vēl nebija pieradināti un tos neslauca.

Paleolīta diēta sastāv no produktiem, kurus agrāk varēja nomedīt vai nozvejot, tātad zivis un gaļa, ar nosacījumu, ka lopi audzēti bioloģiski. Ieteicamas ir sēnes, augļi, dārzeņi, garšaugi, rieksti un sēklas. Slāpju remdēšanai pamatā ir atļauts tikai ūdens. Šis uztura režīms paredz arī fiziskās aktivitātes. Ieteicamākās ir aktivitātes ar mainīgu intensitāti – tā sauktie intervālu treniņi. Taču svarīgi ir arī spēka treniņi, tāpēc svaru zāles apmeklējums būs tieši vietā. Paleo diēta atļaut uzturā lietot arī brīvās turēšanas apstākļos dētas vistu olas, kā arī nerafinētas olīvu, valriekstu, linsēklu, makadamijas riekstu, avokado un kokosriekstu eļļas. Diēta aizliedz jau pieminētos graudaugus, piena produktus un pākšaugus, ieskaitot zemesriekstus. Nav atļauts lietot arī rafinētu cukuru, rūpnieciski ražotos gatavos ēdienus, kartupeļus, alkoholu, kafiju un citus dzērienus, izņemot ūdeni. Par laimi, trīs reizes nedēļā drīkst baudīt kaut ko no neatļauto produktu saraksta.

Paleolīta diētu daudzi uztura speciālisti cildina kā vislabāko arī mūsdienu cilvēkam, pamatojot to ar ģenētisku pielāgošanos akmens laikmeta uzturam. Tiek uzskatīts, ka izmaiņas cilvēka organismā kopš tā laika ir diezgan minimālas, tāpēc optimālais mūsu organismam bijis un palicis akmens laikmeta uzturs. Diētas atbalstītāji uzskata, ka paleo uzturs bijis daudzas reizes vērtīgāks, salīdzinot ar to, ko mēs ēdam tagad. Paleolīta ērā ēdieni bijuši bagātīgi ar šķiedrvielām, antioksidantiem, vitamīniem, omega-3 taukskābēm, mononepiesātinātajiem taukiem un zema glikēmiskā indeksa ogļhidrātiem. Tāpēc tie, kas atbalsta šo diētu, sola konkrētus veselības uzlabojumus, piemēram, paaugstinātu  enerģijas līmeni, jo cukuru izraisītās insulīna svārstības tiks samazinātas, uzlabosies prāta spējas, radīsies pozitīvāks skats uz dzīvi, būs labāks miegs, uzlabosies kopējais ādas stāvoklis, iespējams pat atbrīvoties no aknes, samazināsies alerģiskās reakcijas ekzēma un astma. Un visbeidzot - samazināsies tauku rezerves, jo, uzņemot palielinātu tauku daudzumu un samazinātu ogļhidrātu daudzumu, organisms pielāgosies tauku kā enerģijas avota izmantošanai.

Uztura speciāliste Eva Kataja uzskata, ka paleolīta diēta ir mazliet līdzīga asinsgrupu diētai, kas mēģina uzsvaru likt uz cilvēka organisma ģenētisku pielāgošanos un iestrēgšanu kaut kādā cilvēku attīstības posmā. Viņa uzsver, ka jebkurš uztura režīms, kas iekļaus dabiskus produktus un izslēgs rūpnieciski veidotus produktus, liks justies labāk. Kā pozitīvākos akmens laikmeta diētas aspektus Kataja min rīsu, kartupeļu un makaronu aizvietošanu ar dārzeņiem un saknēm.  Bioloģiski audzētas gaļas lietošana ilgtermiņā viņasprāt atmaksāsies jebkuram, jo hormoniem piesūcinātas gaļas ēšana, visticamāk, beigsies ar ārstu vizītēm. Bez tam,  cukurs, rafinēti produkti un gatavie, safasētie produkti, kas atrodami lielveikalu plauktos, nesniedz ne tuvu tik daudz uzturvielu, cik dabiski produkti, tāpēc bez tiem var dzīvot droši. Tostarp viņa norāda, ka galējībās krist nav vajadzīgs. Ja kāds no aizliegtajiem produktiem garšo, no tā pilnībā atteikties nav nepieciešams, ja vien tu tos nepatērē lielos daudzumos.

Teksts: žurnāls OK, Foto: Shutterstock