Kāds tētis atklāj smagu situāciju: "Visu algu atdodu alimentos, un pašam nepaliek nekas"
Alimentu maksātājiem pienākuši grūti laiki. Daudzi no ģimenēm aizmukušie tētuki pēc alimentu nomaksāšanas paliek tukšinieki un viņiem jālūdz palīdzība pašvaldības Sociālajiem dienestiem kā maznodrošinātām personām.
Likums un taisnība
2017. gada 9. marts, 06:44

Kāds tētis atklāj smagu situāciju: "Visu algu atdodu alimentos, un pašam nepaliek nekas"

Jauns.lv

„Strādāju un saņemu minimālo algu. Nodokļos atvelk ap 97 eiro, saviem diviem bērniem alimentos maksāju 228 eiro. Viss ir likumīgi un tā pienākas, bet kā dzīvot man pašam? Kā atrast risinājumu?” jautā lasītājs Valdis.

Pēc nodokļu un alimentu nomaksas Valdim uz rokas ikmēnesi paliek ap 100 eiro. Protams, ka vīrietis par šādu naudu nevar izdzīvot un vēlas zināt, vai viņš var cerēt uz kādu palīdzību un sociālo atbalstu.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) preses sekretāre Iveta Daine portālam Kasjauns.lv teica: „VSAA piešķir valsts pabalstus tikai konkrētos dzīves gadījumos - ja saslimst, zaudē darbu, iegūst invaliditāti un tamlīdzīgi. Situācijā, kad cilvēkam nepietiek iztikas līdzekļi, palīdzību sniedz konkrētās pašvaldības Sociālais dienests”.

Uz kādu pašvaldības palīdzību var cerēt Valdis, skaidro Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinators Mārtiņš Vilemsons: „Katram Rīgas pašvaldības iedzīvotājam (ja deklarētā dzīvesvieta ir Rīgā), kuram nepietiek prasmju, spēju vai  naudas līdzekļu pamatvajadzību nodrošināšanai, ir tiesības vērsties Rīgas pašvaldībā ar lūgumu palīdzēt un Rīgas Sociālā dienesta speciālisti profesionāli izvērtēs katram cilvēkam nepieciešamo atbalstu.  Tas nozīmē, ka, izvērtējot personas vai ģimenes atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas personas vai ģimenes statusam un tiesībām saņemt sociālās palīdzības pabalstus vai sociālos pakalpojumus, sociālā darba speciālisti vadās pēc Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, Ministru kabineta un Rīgas domes saistošajos noteikumos atrunātajiem nosacījumiem.  Pašvaldības saistošajos noteikumos „ Par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālajiem pabalstiem Rīgas pilsētas pašvaldībā” noteikts, ka konkrētais sociālais pabalsts vai sociālais pakalpojums tiek piešķirts, izvērtējot personas vai ģimenes ienākumus un materiālo stāvokli.

Ģimene (persona) atzīstama par maznodrošinātu, ja tās ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 320 eiro, bet ģimene atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro (ir arī vairākas papildu prasības, kas plašāk atrunātas attiecīgajos noteikumos).

Darbaspējīgas personas pienākums ir aktīvi iesaistīties savas problēmas risināšanā, lai palielinātu savu pelnītspēju un ienākumus. Ja tas neizdodas un ir nepieciešama sociālā palīdzība, aicinām sadarboties ar Rīgas Sociālā dienesta sociālā darba speciālistiem un veidot veiksmīgu savstarpējo komunikāciju, kas vērsta uz sociālo problēmu risinājumu. 

Informējam, ka  Ministru kabineta „Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu” paredz, ka ienākumus deklarē atbilstoši apmēram, kas veidojas pēc nodokļu samaksas, kā arī noteikts, ka, aprēķinot vidējos ienākumus, pašvaldības sociālais dienests ienākumu apmēru samazina par to summu, kuru persona maksā kā uzturlīdzekļus bērnam, bet nepārsniedzot valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru katram bērnam, izņemot gadījumu, kad uzturlīdzekļi tiek maksāti pēc izpildu raksta.

Papildus informāciju par sociālajiem jautājumiem, rīdzinieki var iegūt, darba laikā zvanot uz Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80005055, kā arī mājas lapā – www.ld.riga.lv”.


Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Lūka/LETA