
Vēl tagad, pavasarī, vari pagūt izveidot garšaugu dārziņu: māca dārzniece Līga Eglīte

Virtuves jeb garšaugu dārziņš laukos vai pilsētā var būt daļa no daiļdārza, un tas ir ne tikai lietderīgs, bet sniedz arī estētisku baudījumu. Šāds dārziņš var sastāvēt gan no dārza kultūrām un garšaugiem, gan arī puķēm, tomēr akcents virtuves dārziņā tiek likts uz dažādu garšaugu un zaļumu audzēšanu, raksta žurnāls "100 Labi Padomi".
Māca Cēsu viduslaiku pils dārzniece Līga Eglīte.
Katrs sīkums jāpārdomā
Dārza vai piemājas teritorijā atrodi vietu, kuru visu dienu labi apspīd saule un ir aizvējš. Virtuves dārziņu var veidot visdažādākajās formās, bet populārākas ir apaļas vai kvadrātveida dobes, kas sadalītas segmentos vai ar taciņām. Šādu formu dobes ir ērtākas augu izvietošanai un kopšanai.
Vēlamo dārziņa formu veido pavasarī – izmantojot virvi un mietiņus, iezīmē nākamās dobes vietu, pēc tam uztaisi karkasu no piemērotiem materiāliem – labi nostāvējušiem dēļiem vai klūgām – vai arī iegādājies jau gatavu. Tikpat labi augus var stādīt lielos šamota vai keramikas podos. Mūsdienās pieejamas pat dobju apmales uz ritentiņiem, lai tās var pārvietot. Dārziņu var veidot arī speciāli izgatavotos betona veidņos, ko kārto noteiktā kompozīcijā.

Kādā augsnē stādīt?
Augsni garšvielu dārzam vislabāk gatavot jau laikus, rudenī, taču arī pavasarī to var paspēt. Pamatā ir dārza zeme, kam pievienots komposts, kūdra, smiltis, nostāvējušies kūtsmēsli apmēram vienādās daļās. Augsnei jābūt irdenai, ar labu ūdens un gaisa caurlaidību. Ja dārziņš paredzēts zemā, mālainā dārza vietā vai dobē, labāk veidot augstās dobes.

Raksta turpinājumu lasi maija 100 labos padomos, kas pieejami labākajās preses tirdzniecības vietās visā Latvijā. Žurnāla digitālo versiju meklē vai abonē Zurnali.lv.