Ziemas citrusaugļu brīnums: ko pagatavot no mandarīniem?
Mandarīni ir gardi un daudzpusīgi augļi, ko var ēst gan svaigus, gan izmantot dažādos ēdienos. No sulīgām daiviņām līdz ievārījumiem – uzziniet, kā tos izmantot desertos, salātos un mērcēs, ienākot ziemas garšai virtuvē.
* Mandarīni vislabāk garšo svaigi. No tiem var izspiest sulu, tāpat kā no pārējiem citrusaugļiem.
* Sula lieliski noder salātu mērču pagatavošanai, it sevišķi salātiem ar vistas vai teļa gaļu.
* Mandarīna daiviņas lieliski garšo kopā ar biezpienu un jogurtu; tās ir piemērota piedeva lapu salātiem un Ķīnas kāpostiem.
* Šo augli izmanto arī konservēšanā – vāra ievārījumus, gatavo kompotus un želejas.
Mandarīnu ievārījums
1 kg mandarīnu ar plānu miziņu (vēlams, bioloģiski audzētu)
850 g cukura
250 ml ūdens
1. Mandarīnus nomizo, miziņas ieber katlā ar verdošu ūdeni un kādas 5 minūtes vāri.
2. Pēc tam miziņas nokās, notecini un ar šķērēm sagriez tievās strēmelēs.
3. Mandarīniem notīri baltās stiegriņas, augļus sadali daivās.
4. Izņem sēkliņas un ieber marles maisiņā.
5. Mandarīnus ieber katlā, pieber cukuru, pielej 250 ml ūdens un uzvāri.
6. Tiklīdz sīrups sāk vārīties, pievieno miziņas un iekarini maisiņu ar sēklām. Turpini vārīt vēl 40–45 minūtes.
7. Kad sīrups sāk saželēt, maisiņu ar sēklām izņem laukā.
8. Ievārījumu pildi mazās burciņās un aizvāko.
Siera maizīte ar mandarīniem
Apgrauzdē maizes šķēli un uzliec virsū siera šķēli. Nomizo divus mandarīnus un daivas blīvi sakārto uz siera.
Mandarīnu un apelsīnu sviests
Receptē minētā ruma vietā var lietot apelsīnu liķieri. Mandarīnu sviests ļoti labi garšo ar pankūkām, vafelēm un pudiņiem.
125 g mīksta saldkrējuma sviesta
125 g cukura (labāk – brūnā)
1 rīvēta apelsīna miziņa
1 mandarīna sula + 1 ēdk. smalki sakapātu mandarīna gabaliņu
1 tējk. ruma
Mīkstu sviestu sakul ar cukuru, apelsīna miziņām, mandarīnu sulu, rumu un 1 tējk. karsta ūdens.