Viedoklis: nekustamo īpašumu tirgus un dabas katastrofas - vai pircēji kļūs piesardzīgāki?
foto: Publicitātes foto
AVER valdes locekle Austra Grīnberga.
Noderīgi ikdienā

Viedoklis: nekustamo īpašumu tirgus un dabas katastrofas - vai pircēji kļūs piesardzīgāki?

Viedokļu nodaļa

Jauns.lv

Ko, izvēloties nekustamo īpašumu, varam mācīties no dabas katastrofām, stāsta nekustamo īpašumu aģentūras AVER valdes locekle Austra Grīnberga.

Šoruden postošās vētras “Boris” izraisītās lietusgāzes skāra lielu daļu Centrāleiropas, radot ievērojamus nekustamo īpašumu un infrastruktūras postījumus, kas varētu būt mērāmi aptuveni 2-3 miljardu eiro apmērā. Latvija lielāko daļu gada ir pasargāta no dabas katastrofu ietekmes, tomēr vasarā piedzīvotā vētra un spēcīgās lietusgāzes, kuru seku novēršana, piemēram, smagi skartajai Jelgavas pašvaldībai izmaksāja vairāk nekā 13 miljonus eiro, pierāda – arī mums ir jādomā ilgtermiņā un jārūpējas gan par savu, gan nekustamo īpašumu drošību.

Plūdu risku novērtēšana pirms darījuma veikšanas

Viens no pirmajiem soļiem pirms jebkura īpašuma iegādes ir plūdu risku novērtēšana attiecīgajā teritorijā. Vērtīgs informatīvais resurss ir platforma geolatvija.lv, kas palīdzēs noskaidrot, vai īpašums atrodas potenciāli applūstošā teritorijā. Svarīgi atcerēties – kaut gan daudzi īpašumi ietilpst šajā kategorijā tikai tāpēc, ka tie atrodas piemēram, ezeru vai upju tuvumā, tas ne vienmēr nozīme, ka tie ir applūduši. Tāpat ir vērtīgi apmeklēt noskatīto īpašumu pēc spēcīga lietus un pārbaudīt ūdens uzkrāšanās pazīmes, piemēram, pagrabā vai pagalmā.

Vai pircēji kļūst piesardzīgāki?

AVER pieredze liecina, ka pēdējo gadu laikā sabiedrībā ir pieaugusi interese par ilgtspējīgu dzīvesveidu, energoefektīviem mājokļiem, ekoloģiskiem izejmateriāliem un arī īpašumu noturību pret dabas katastrofām. Iegādājoties īpašumus, pircēji kopumā aktīvāk uzdod jautājumus par plūdu skartajām zonām, vētras radītajiem postījumiem un īpašuma jumta stāvokli, kas var būt neaizsargāts ekstremālos laikapstākļos. Kaut gan pēc ievērojamiem plūdiem vai vētrām daži pircēji kļūst piesardzīgāki, pieprasījums pēc mājokļiem piekrastes, upju vai ezeru tuvumā aizvien ir gana augsts, un cilvēki ir gatavi investēt šajos īpašumos, neraugoties uz iespējamiem applūšanas riskiem. Lai noskaidrotu vairāk par vēlamo mājokli, vienmēr iesaku veikt priekšizpēti un aprunāties ar potenciālajiem kaimiņiem, kas var sniegt vērtīgu informāciju par īpašuma vēsturi saistībā ar plūdiem un vētrām. Tāpat noteikti var palīdzēt arī zinošs nekustamo īpašumu aģents vai bankas speciālists, ja īpašuma iegādei tiek izmantots bankas finansējums.

Ilgtermiņa aizsardzība pret dabas katastrofām

Īpašumiem, kas atrodas plūdu apdraudētās teritorijās, noteikti būvmateriāli spēj ievērojami uzlabot to noturību, taču galvenais faktors ir hidroizolācija. Nodrošinot, ka ēkas pamati, sienas un jumts ir pienācīgi hidroizolēti, to iespējams pasargāt no mitruma radītiem bojājumiem, kas laika gaitā ir viens no galvenajiem konstrukciju degradācijas iemesliem. Iesūcoties betonā, ūdens var radīt plaisas, bet koka karkasi var uzbriest, ja tie nav pienācīgi aizsargāti. To iespējams novērst, izmantojot ilgtspējīgus un inovatīvus materiālus, piemēram, kompozītmateriālus vai ventilējamas fasādes. Ikvienam, kurš vēlas būvēt vai renovēt īpašumu paaugstināta applūšanas riska teritorijās, ir vērtīgi apsvērt arī konsultēšanos ar arhitektu vai būvnieku, kas ieteiks pielāgotus risinājumus ilgtermiņā.

Apdrošināšanas loma īpašuma drošībai

Apdrošināšanai nenoliedzami ir būtiska nozīme īpašuma aizsardzībā pret dabas katastrofām, sniedzot drošības spilvenu un nepieciešamo finansiālo aizsardzību postījumu gadījumā. Diemžēl ne visi pircēji velta laiku, lai rūpīgi iepazītos ar apdrošināšanas polises piedāvājumu, tostarp sīkajā drukā rakstīto, un izvērtētu, vai tas nodrošina pietiekamu segumu plūdu vai citu dabas katastrofu gadījumā. Dažkārt iztrūkst arī detalizētāka skaidrojuma no apdrošinātāja puses polises iegādes laikā, kā rezultātā atklāsme par polišu ierobežojumiem un izņēmumiem nereti nāk pārāk vēlu, kad jau nākas saskarties ar neparedzētiem izdevumiem. Īpaša uzmanība noteikti jāpievērš arī polisē norādītajām risku definīcijām un apdrošināto risku apjomam, kas katrā polisē atšķiras. Vienmēr iesaku uzdot papildu jautājumus izvēlētajai apdrošināšanas kompānijai, lai pieņemtu lēmumu par sev piemērotāko un izdevīgāko piedāvājumu un gūtu drošības sajūtu par īpašuma aizsardzību ilgtermiņā.

Jūs lasījāt autores viedokli. Tas var nesakrist ar Jauns.lv redakcijas pozīciju.

Tēmas