Kāda materiāla traukos uzglabāt sausos produktus?
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Kāda materiāla traukos uzglabāt sausos produktus?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Mūsdienās daudzi ražotāji rūpējas par to, lai produktu iesaiņojums būtu praktisks, tāpēc ir jautājums – vai virtuvē tiešām nepieciešamas papildu burciņas, kastītes un toveri?

Tomēr visērtāk, drošāk un pievilcīgāk sausos produktus uzglabāt tiem domātos hermētiski noslēgtos traukos. Tā produkti neapputēs, nekļūs mitri, nezaudēs garšu, tajos nevarēs ieperināties kaitēkļi, piemēram, pārtikas kodes.

Kāpēc pievērst uzmanību materiālam?

Vairumā gadījumu izvēle būs starp stiklu, plastmasu, keramiku un metālu, retāk sastopami uzglabāšanas trauki, kas izgatavoti no koka vai bērza tāss.

Plastmasas trauki ir izturīgi un viegli, pieejami dažādās formās un izmēros, turklāt ir samērā lēti un būs pa kabatai vairumam saimnieču. Tomēr šādiem traukiem ir arī mīnusi – tie laiž cauri gaismu, kas daudziem produktiem nav vēlama, plastmasa ar laiku zaudē krāsu un vairs nav tik pievilcīga. Ilgi lietoti plastmasas trauki kļūst nespodri, tajos parādās plaisas.

Stikla trauki ir ekoloģiski, izturīgi, tos ir viegli izmazgāt, un tie ilgi nezaudē pievilcību, bet arī stikls laiž cauri gaismu, tāpēc produkti šādos traukos jāuzglabā slēgtos skapīšos. Stikls ir smags – pilnus traukus nebūs parocīgi novietot augstākajos plauktos. Un atceries, ka stikls plīst! 

Ļoti pievilcīgi ir keramikas un porcelāna trauki, un tiem ir virkne labu īpašību. Lielākoties šādiem traukiem ir koka vai keramikas vāciņi ar vai bez silikona blīvēm, kas pasargā produktus no putekļiem, mitruma un neļauj pievilkties ar smakām. Keramikas un porcelāna traukus ir viegli kopt, tie ir ekoloģiski droši, arī temperatūras svārstības tiem nekaitē, taču tie tāpat kā stikla trauki ir smagi un mēdz plīst.

Sauso produktu uzglabāšanas trauki, kas izgatavoti no metāla, ir izturīgi, trieciendroši, salīdzinoši viegli, un tiem netiek cauri gaisma. Diemžēl temperatūras svārstību un mitruma iespaidā tie var sākt rūsēt, tāpēc labāk izvēlies nerūsējošā tērauda vai alumīnija traukus.