Rīgas Centrāltirgū parādījušās jau meža zemenītes un pirmās gailenes.

Centrāltirgū parādījušās pirmās meža veltes

Meža velšu cenas 13. jūnija rītā ir rekordlielas – pat 30 eiro par gaileņu kilogramu un 20 eiro par litru ...

Garšīgi
2024. gada 13. jūnijā, 11:18

Foto: Pat 30 eiro par kilogramu! Pirmās meža veltes Centrāltirgū pārsteidz ar cenām

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Rīgas Centrāltirgū parādījušās meža zemenītes un pirmās gailenes, ko sarūpējuši čaklākie meža velšu tirgotāji. “Izklausās traki, bet nekā astronomiska te nav!” tā, piemēram, par cenu lepni saka pārdevēja, kas līdzās dārza labumiem piedāvā arī glītas gailenītes.

Meža velšu cenas 13. jūnija rītā ir rekordlielas – pat 30 eiro par gaileņu kilogramu un 20 eiro par litru meža zemeņu, kas, kā neslēpj tirgotāji, šovasar galīgi neesot padevušās saldas.

Jauns.lv aptaujātie zemenīšu pārdevēji neslēpa, ka ogas salasītas meža izcirtumos un mežmalās gan Ādažu pusē, gan Limbažos, gan pat Jēkabpilī. Litra trauciņa pielasīšana prasot vismaz stundu, iekļaujot visā arī ceļa izdevumus, cena 20 eiro litrā esot pilnīgi adekvāta, uzskata uzrunātās ogu lasītājas, kas meža zemenes piedāvā iegādāties arī mazākos, tā saucamajos našķa tilpumos – aptuveni 150 gramu trauciņos, un to cena ir ap 3 eiro. Arī pie citiem tirgotājiem cena par meža zemenēm ir līdzīga. Kāds piedāvā puslitra trauku par 13 eiro, cits par 7.50, eiro. Tās gan neizskatās pirmā svaiguma ogas, ļoti iespējams, iepriekšējā tirgus dienā neizpārdotās. Šorīt Rīgas Centrāltirgū izdevās saskaitīt aptuveni desmit ļaudis, kas lielākos vai mazākos apjomos tirgojās ar meža zemenēm.

Gaileņu klāsts kopumā ir mazāks, un cenas augstākas. Glītas, svaigas un nesažuvušas gailenes pārsvarā iegādājamas par 30 eiro kilogramā. Pārdevēja norāda, ka nav jau jāpērk viss kilograms, kas pirmajā acumirklī šķiet ļoti dārgs pirkums. “Izklausās traki, bet nekā astronomiska te nav! Paņemiet jaunos kartupelīšus pa 1,80 eiro un kādus 200 gramus gaileņu, un jums sanāks normāla mērcīte tikai par 6 eiro. Kas šodien ir seši eiro?!” pircējus uzmundrina kāda tirgotāja.

Tikmēr citviet jau vismaz otro dienu kastē sabērtas gailenes rotā cenas zīme 25 eiro par kilogramu. Te gan sēnes izskatās ne pavisam ne kārdinoši – tās ir apkaltušas, sažuvušas un maigā dzeltenuma vietā jau iekrāsojušās brūnganas. Tikmēr izskatīgas un sausas gailenes piedāvā individuālie mežā gājēji, un viņu noteiktā cena pārsvarā ir 10 eiro par litra tilpuma trauciņu. Svaru neviens no viņiem īsti teikt nezināja.