Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Banānus cept tajā nevajag! Un citas būtiskas lietas, kas jāzina par mikroviļņu krāsni
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Banānus cept tajā nevajag! Un citas būtiskas lietas, kas jāzina par mikroviļņu krāsni

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Mikroviļņu krāsns daudziem joprojām ir kā tāds lielais un neizzinātais bubulis, un par to ir dzirdēti ļoti daudzi mīti, bet lielākā daļa nav patiesi.

Mūsdienās tā ir ērta un droša virtuves ierīce, lai gatavotu vai uzsildītu ēdienu. Atliek tikai izvēlēties īsto krāsni un pareizi to lietot.

Kā tā darbojas?

Mikroviļņu krāsns darbības pamatā ir elektromagnētiskie viļņi, ko sauc arī par mikroviļņiem. Mikroviļņu krāsnī izmanto mikroviļņus, kuru garums ir 12 cm. Tie spēj pārnest lielu enerģiju un, iekļūstot pārtikas produktos, kas atrodas krāsnī, palielina ūdens molekulu kustības ātrumu. Ja atceries fiziku – jo lielāks molekulu kustības ātrums, jo augstāka ķermeņa temperatūra –, tad mikroviļņu krāsns darbības princips ir saprotams. Krāsns korpuss ir izgatavots no metāla, durtiņās no iekšpuses iestrādāts speciāls siets, kas neļauj mikroviļņiem nonākt ārpus krāsns.

Starp citu, mikroviļņi ir tev visapkārt, tos izstaro gan mobilie telefoni, gan citas ierīces, tikai tiem ir cits garums.

foto: Shutterstock

Kam pievērst uzmanību?

Brīvi stāvoša vai iebūvējama. Pirmajā gadījumā tai vajadzēs atrast vietu uz kādas virsmas, savukārt iebūvētajai krāsnij ir nepieciešama īpaši paredzēta vieta virtuvē.

Izmērs un ietilpība. Lai nesanāktu kā misteram Bīnam ar tītaru mikroviļņu krāsnī, pirms pērc, apsver domu, cik daudz tajā gatavosi. Mikroviļņu krāšņu ietilpība ir no 15 līdz 49 l; lielākajā krāsnī tiešām var pagatavot tītaru.

Jauda. Tas noteiks, cik ātri varēsi pagatavot vai uzsildīt ēdienu. Parasti šis rādītājs sākas ar 1000 W; jo lielāka krāsns, jo jaudīgāka.

Krāsns vadība. Tā var būt vai nu mehāniskā pavisam vienkāršiem modeļiem, vai arī ar skārienjutīgo ekrānu un pogām jaunākajiem un dārgākajiem modeļiem.

Programmas. Roku rokā ar vadību iet arī krāsns programmu skaits, un arī šeit ir spēkā tas pats princips, kas jaudai – dārgākai un lielākai krāsnij ir arī vairāk programmu. Iespējams, pat tāda, kas paredzēta mīklas raudzēšanai vai jogurta pagatavošanai.

foto: Shutterstock

Nevārīt olas un necept banānus

Ak jā, vēl ir svarīgi atcerēties, ka mikroviļņu krāsnī nedrīkst likt visus traukus, ko izmanto virtuvē, un arī to, ka šī krāsns nav paredzēta olu vārīšanai un banānu cepšanai.