Garšīgi

100 Labi padomi recepte: Rabarberu plātsmaize

Jauns.lv

Pavasarī pirmie savus sarkanos degungalus dārzā izbāž rabarberi – tad tik ņemas augšanā un zelšanā,un prasīt prasās uz virtuvi. Un kas gan tas par rabarberu laiku, ja neizcep plātsmaizi – sulīgu, saldenskābu, mutē kūstošu...

Receptē sastāvdaļas norādītas standarta izmēra plātij. Ja vēlies biezāku plātsmaizi, izmanto mazāku plāti. Nelielus un vidējus rabarberus var nemizot, tad cepoties tiem saglabāsies koša krāsa. Ja izmanto ļoti lielus rabarberus, tiem gan mizu labāk novelc.

Pamatnei:
4 glāzes miltu
1 glāze kefīra
180 g sviesta
½ glāze brūnā cukura
1 tējk. cepamā pulvera
šķipsniņa sāls

Pildījumam:
7 rabarberi
1 ½ glāze skābā krējuma
1 ola
1 glāze kefīra
1 glāze brūnā cukura
3 ēdk. miltu
1 ēdk. sviesta
2 tējk. vaniļas cukura

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Ja vēlies biezāku plātsmaizi, izmanto mazāku plāti.
Ja vēlies biezāku plātsmaizi, izmanto mazāku plāti.

1. Gatavo pamatni: traukā ber miltus, pievieno cukuru, cepamo pulveri, sāli, gabaliņos sagrieztu sviestu un pielej kefīru.
2. Bļodas saturu mīci, līdz iegūta viendabīga mīkla. Plātī ieklāj cepampapīru tā, lai maliņas ir uzlocītas uz augšu; tad neiztecēs pildījums. Izrullē mīklu un klāj to plātī.

3. Gatavo pildījumu: olu sakul ar cukuru un vaniļas cukuru, pievieno miltus, tad kefīru un skābo krējumu.
4. Rabarberus nomazgā un sagriez gabaliņos. Pusi rabarberu vienmērīgi izber uz mīklas un pārlej ar sagatavoto pildījumu.
5. Izkausē sviestu, pārlej ar to palikušos rabarberus, apviļā un vienmērīgi uzber virs pildījuma.
6. Cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā apmēram 45 minūtes, līdz plātsmaize kļuvusi zeltaini brūna un mīklas maliņas kraukšķīgas. Izņem no krāsns un ļauj pilnībā atdzist, tad sagriez un pasniedz.