foto: LETA
Satraucošs veterinārārstu deficīts Eiropā: vai ir risinājumi?
Zirgi
Mūsu mīluļi
2024. gada 15. aprīlis, 18:25

Satraucošs veterinārārstu deficīts Eiropā: vai ir risinājumi?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Veterinārijā visā Eiropā trūkst ārstu, liecina Eiropas Veterinārārstu federācijas jaunākais ziņojums, kurā norādīts, ka Latvijā lielākā daļa veterinārārstu izvēlas strādāt ar lolojumdzīvniekiem.

Federācijas ziņojumā, kas sagatavots sadarbībā ar Beļģiju kā Eiropas Savienības prezidējošo valsti, norādīts, ka darbaspēka trūkums veterinārijā nav jaunums, tomēr tam ir pieaugoša tendence un tagad veterinārārstu deficīts novērojams gandrīz visās Eiropas valstīs un lielākajā daļā veterinārijas nozaru.

Lai gan detalizētu datu par veterināriju Eiropā nav, apkopotā informācija no dalībvalstīm liecina, ka gandrīz visās darbaspēka trūkums kļūst arvien satraucošāks, jo īpaši kritiskajās jomās, piemēram, lauku un mazapdzīvotu vietu, mājlopu un valsts veterinārijas praksēs.

Darbaspēka trūkums ietekmē gan pašus veterinārārstus, saasinot izdegšanas risku, gan dzīvniekus, dzīvnieku kopējus un sabiedrību kopumā, kavējot arī ekonomikas attīstību.

Kā liecina federācijas apkopotā informācija, Latvijā lielākā daļa veterinārārstu strādā lolojumdzīvnieku sektorā. Privātie veterinārārsti, kas strādā ar mājlopiem, nespēj nodrošināt pilnas slodzes darba grafiku, jo pamatā strādā pēc izsaukuma un reti tiek piesaistīti preventīviem pasākumiem, piemēram, ganāmpulka veselības pārvaldībai. Tas tiek skaidrots gan ar to, ka mazās saimniecības nespēj atļauties veterinārijas pakalpojumus, bet lielajās saimniecībās ir štata veterinārārsti. Lai gan lauksaimnieku organizācijas ir brīdinājušas valdību, ka mazapdzīvotākos reģionos trūkst veterinārārstu, valdība pagaidām nav ierosinājusi stimulējošus pasākumus.

Eiropas līmenī kopumā Eiropas Veterinārārstu federācija veterinārārstu deficītu piedāvā risināt ar vairākiem pasākumiem. Vispirms federācija iesaka detalizēti izanalizēt situāciju, lai saprastu kopainu. Liela nozīme ir arī izglītībai, gan studiju vietām, finansiālam atbalstam un sagatavošanai darba tirgum. Likumdevējiem vajadzētu nodrošināt pietiekamu budžetu veterinārijas pakalpojumiem, subsidēt nerentablos, bet nepieciešamos pakalpojumus. Būtu arī jāveicina speciālistu noturēšana un atgriešanās nozarē, kā arī jāinformē sabiedrība par veterinārijas nozīmi.

Eiropas Veterinārārstu federācija apvieno veterinārārstu organizācijas no 38 Eiropas valstīm. Federācijā ir pārstāvēti gan praktizējoši veterinārārsti, gan valsts sektorā strādājošie speciālisti, pārtikas drošuma un veterinārās sabiedrības veselības speciālisti, kā arī veterinārārsti, kas strādā izglītībā, zinātnē un ražošanā.