foto: PM/SCANPIX
Vēlies kazu bez maksas? Itālijas sala tās piedāvā ikvienam, kurš spēj dzīvniekus noķert
Kazu ganāmpulks Itālijā. Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Mūsu mīluļi
2024. gada 5. aprīlis, 14:23

Vēlies kazu bez maksas? Itālijas sala tās piedāvā ikvienam, kurš spēj dzīvniekus noķert

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/CNN

Mazajā, attālajā Itālijas Alikudi salā dzīvo vien aptuveni 100 iedzīvotāju un normālā situācijā aptuveni 100 savvaļas kazu.Taču šogad kazu populācija tajā ir manāmi pieaugusi un sala šos dzīvniekus bez maksas piedāvā "adoptēt" ikvienam, kas spēj kustoņus noķert.

Kazu skaits salā sešas reizes pārsniedz vēlamo, un tajā uz vienu iedzīvotāju ir vairāk dzīvnieku nekā jebkur citviet kur veic aplēses par kazu skaitu. Salas mērs Rikardo Gullo aicina cilvēkus palīdzēt atrisināt šo salas problēmu.

Gullo ceturtdien telekanālam "CNN" sacīja, ka viņam ir vienalga, vai cilvēks ir lietpratējs kazu audzēšanā vai nē. Ja vien jums ir laiva, ar ko kazas aizvest no salas, tās var noķert un stiept prom.

Viņš sacīja, ka programma “adoptēt kazu” tika radīta tāpēc, ka vietējā vara neuzdos iznīcināt šos dzīvniekus. Taču situācija ir jārisina. Jo dzīvnieki to lielā skaita dēļ ieklīst salas dzīvojamos rajonos, iebrūk mājās, nodara skādi publiskajos parkos un privātajos dārzos, kā arī aprij visu, ko vien spēj atrast, tajā skaitā cilvēku rūpīgi iekoptos dzīvžogus. Tāpat četrkājainie draugi izmēģinājuši kāpelēt pa akmens sienām, kas tādējādi sākušas grūt.

foto: CI/Scanpix
Alikudi sala.

Saskaņā ar Sicīlijas reģionālās valdības vēstīto, kazas salā pirms aptuveni 20 gadiem ieveda kāds lauksaimnieks, kurš pēc tam tās atbrīvoja savvaļā.

Gadiem ilgi dzīvnieki, kas nevienam nepieder, autonomi ganījās Alikudi klinšu malās un ir redzami gandrīz jebkurā vulkāniskās salas pastkartē. Bet to vairošanās atstāšana pašplūsmā veicinājusi kaizu skaita pieaugumu pārsteidzošā ātrumā.

Ikviens, kurš vēlas pie sevis izmitināt līdz 50 kazām, līdz 10. aprīlim kopienai var iesniegt oficiālu pieprasījumu par vēlmi paņemt kazas, sacīja salas mērs. Viņš gan piebilda, ka pagarinās pieteikšanās termiņu "adopcijai", iekams saimniekus atradīs visas kazas.

Pieteikuma iesniedzējam savs pieprasījums ir jānosūta vietējai iestādei pa e-pastu un jāsamaksā 16 eiro zīmoga nodeva, lai dokumentu varētu uzskatīt par oficiālu.

"Kopš mēs pirmo reizi paziņojām par šo iespēju, no vairākiem desmitiem cilvēku esam dzirdējuši par vēlmi paņemt kazas," sacīja Gullo, piebilstot, ka tostarp vēlmi kazas paņemt izteicis kāds lauksaimnieks no tuvējās Vulkāno salas, kas ražo kazas sieru.

"Ideālā gadījumā mēs vēlētos redzēt, ka cilvēki cenšas dzīvniekus pieradināt, nevis tos nokaut un apēst," mērs piebilda. Tomēr salas oficiālās iestādes nesekos līdzi "adoptēto" kazu tālākajam liktenim.